Vlada je na današnji seji sprejela nove ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Slovenski premier Janez Janša je po današnji seji vlade predstavil ukrepe, ki jih je vlada sprejela zaradi preprečevanje širjenja koronavirusa. Spomnimo, včeraj smo v Sloveniji zabeležili kar 707 novih okužb in tako krepko presegli zadnji rekord, ko smo 10. oktobra potrdili 411 primerov.

Glede na to, da smo v Sloveniji izpolnili vse pogoje, ki so potrebni za uveljavitev novih ukrepov z državnega načrta za drugi val koronavirusa, je vlada na današnji seji, kot napovedano, sprejela vrsto novih ukrepov.

O ukrepih, ki bodo veljali za celotno državo smo že poročali, naslednji ukrepi pa bodo v veljavi zgolj v regijah, kjer je dosežena 14-dnevna incidenca 140 okužb na 100.000 prebivalcev. Trenutno to izpolnjuje kar sedem statističnih regij v Sloveniji, Pomurska in Podravska sta še rumeni, a ravno na meji. 

Ukrepi, ki bodo veljavi v rdečih regijah od petka dalje:

  • začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad 10 oseb 
  • omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti
  • omejitev določenih športnih aktivnosti
  • omejitev gibanja med regijami 
  • obvezno nošenje zaščitnih mask povsod, tudi na prostem, razen za predpisane izjeme

Janša je ob tem župane posameznih občin, ki so izven rdečih regij, a imajo izpolnjen pogoj, ki je določen glede obarvanosti regij, pozval, da sprejmejo podobne omejitven ukrepe, kot veljajo za rdeče regije, samo za svojo občino. Ponovno je tudi spomnil na uporabo mobilne aplikacije #OstaniZdrav, ki lahko bistveno pripomore pri preprečevanju širjenja okužb in olajša delo preobremenjenih epidemiologov.

Vsi ukrepi tretjega paketa za rdeče regije?

Gre pravzaprav za vse ukrepe na tretjem paketu oranžne faze, torej gostinski lokali bodo, kot kaže, morali biti zaprti le v rdečih regijah, ravno tako bo omejeno delovanje frizerskih in kozmetičnih salonov na eno stranko, čeprav Janša tega ni eksplicitno navedel na nocojšnji konferenci.

Za kakšno obdobje bodo navedeni ukrepi veljali sicer trenutno še ni znano, bo pa več znanega po jutrišnji tiskovni konferenci, ko bodo novi ukrepi podrobneje predstavljeni.

Premier Janša je ob tem napovedal, da imajo pripravljene tudi ukrepe za rdečo fazo, vključno z razglasitvijo epidemije, a da bi se temu želeli izogniti.  »Finančne blazine, kot je bila na voljo spomladi, ni na razpolago. Zato je toliko bolj pomembno odgovorno ravnanje. V naslednjih 10 do 14 dneh bomo pokazali, ali znamo ponovno stopiti skupaj.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice