Bodo s sistemom nagrajevanja zmanjšali odpadke?

Evropska komisija želi z novim akcijskim načrtom do leta 2030 za petdeset odstotkov zmanjšati komunalne odpadke. Osnutek akcijskega načrta prav tako predvideva vključitev krožnega gospodarjenja v nacionalne podnebne načrte. V Evropski komisiji trdijo, da je treba spremeniti tako proizvodnjo, porabo kot tudi način ravnanja z odpadki.

Okoljevarstveniki optimistični

Evropska komisija bo obravnavala tudi predlog, s katerim bi porabo materialnih virov zmanjšali za 50 odstotkov, pišejo Finance. Okoljevarstveniki so glede teh ciljev optimistični, vendar pravijo, da so cilji za zmanjševanje odpadkov še vedno okvirni in da vsebujejo nekatere pomanjkljivosti.

Uvedli bi sistem nagrajevanja

Med cilji, zapisanimi v akcijskem načrtu, je tudi povečanje proizvodnje varnejših, trajnostnih in krožnih izdelkov. Z novo strategijo nameravajo omogočiti, da bi bil dostop do rezervnih delov in popravila izdelkov cenovno ugodnejši. Prav tako bo strategija zaostrila zahteve pri embalaži in povečala stopnjo recikliranja električnih avtomobilov. Načrt predvideva tudi spodbudo trgovanja z odpadki in sekundarnimi surovinami. Uporabo ustekleničene vode želijo zmanjšati s povečanjem dostopnosti vode iz pipe.

Načrt Evropske komisije vsebuje tudi sistem nagrajevanja za vračilo starih mobilnih telefonov in polnilcev, tabličnih računalnikov, prenosnikov in osebnih računalnikov. Zaradi letne prodaje 210 milijonov pametnih telefonov v Evropski uniji, ki imajo poprečno življenjsko dobo tri leta, je nujno treba podaljšati njihovo življenjsko dobo in izboljšati recikliranje, so še zapisali v načrtu, ki je dostopen TUKAJ.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice