Sindikat delavcev migrantov Slovenije je danes v državni zbor dostavil podpise podpore za dva zakonska predloga.

Spomnimo, septembra so v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije, ki zastopa tudi številne Štajerce, začeli zbirati podpise podpore za spremembo zakona o urejanju trga dela in zakona o dohodnini.

To jim je sedaj uspelo in podpise so danes dostavili državnemu zboru. Za oba zakonska predloga skupaj so zbrali več kot 12 tisoč podpisov podpore, za posamezni zakon pa je sicer potrebnih najmanj 5000 podpisov.

Za odpravo krivic in zaščito slovenskega delavca

Kot so zapisali čezmejni delavci, želijo odpraviti krivično obdavčevanje prihodkov iz tujine, diskriminacijo in izenačiti pravice slovenskega delavca iz naslova nadomestil za primer nastanka brezposelnosti z delavci, ki v državi zaposlitve živijo.

Kot pravi predsednik sindikata Mario Fekonja, bo zakon ukinil obdavčitev dohodkov iz tujine tistim osebam, katerim ta dohodek predstavlja edini vir dohodka, v drugem predlogu pa je po njegovih besedah zadeva še bolj jasna, saj da »nihče ne more delavcu odkloniti, spreminjati ali zmanjševati obsega socialnih pravice samo za to, ker v državi, kjer vplačuje, ne živi«.

Bodo politiki držali besedo?

Besedili obeh zakonov bosta sedaj šli skozi zakonodajno proceduro, ki se zaključi z glasovanjem poslancev v državnem zboru. Fekonja je ob tem optimističen.

»Ker je v letu 2018 bil v obravnavi popolnoma enak zakon in so ga podprle stranke, ki so zdaj v koaliciji, pri tem ne bi smelo biti težav, razen, če so požrle besedo,« je zapisal na družbenem omrežju.

Premier Janez Janša je sicer pobude čezmejnih delavcev neposredno komentiral na Twitterju in napovedal spremembo zakonodaje, ki pa bo lahko zgolj v okvirih odločitve ustavnega sodišča.

Spomnimo, ustavno sodišče je leta 2013 glede delavcev migrantov presodilo, da ni stvarnega, razumnega razloga, zakaj bi ta skupina imela olajšavo, drugi pa ne. Delavci migranti pa vse od takrat bijejo boj z državo glede po njihovem mnenju krivične obdavčitve. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice