Delničarji Perutnine Ptuj so na današnji skupščini kljub drugačnim predlogom manjših družbenikov podprli predlog uprave, da 6,85 milijona evrov bilančnega dobička ostane nerazporejenega.

Skupščina ptujske perutninske družbe je o uporabi dobička avgusta že odločala in že takrat so delničarji ostali brez dividend. Na takšen sklep je Kapitalska družba napovedala izpodbojno tožbo, kot so ob tem pojasnili, je bil sklep izpodbojen že zato, ker je družba v njem namesto bilančnega navedla čisti dobiček, poroča STA.

Ptujska skupina je lani ustvarila skoraj 245,5 milijona evrov prodaje, leto pa sklenila z 10,9 milijona evrov čistega dobička.

Večinski lastnik Perutnine Ptuj vztraja pri nedelitvi dobička

Tudi na današnji skupščini so se pojavili nasprotni predlogi glede delitve dobička, a predlagateljem znova ni uspelo. Kad je tako predlagal razdelitev 5,15 milijona evrov oziroma 0,48 evra na delnico, Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) pa bi za dividende namenilo 5,36 milijona evrov, kar bi vsakemu lastniku prineslo pol evro bruto dividende na delnico.

STA še poroča, da so predstavniki Kada potem, ko s predlogom niso uspeli, znova napovedali izpodbojno tožbo. Kot namreč menijo v državnem solastniku Perutnine, izplačilo dividend ne bi v ničemer poseglo v nadaljnje nemoteno poslovanje družbe oziroma ogrozilo nadaljnje zdrave in stabilne rasti v družbi.

Sicer pa so delničarji Perutnine Ptuj, med katerimi je največja jeklarska skupina Sij v lasti ruskega kapitala, danes podprli tudi izčlenitev kmetijske dejavnosti in prenos na hčerinsko družbo PP Agro. Kot so ob tem pojasnili v skupini, gre zgolj za združitev dejavnosti kmetijstva oziroma pridelave poljščin ter premoženja obrata Kmetijstva na enem pravnem subjektu, ki se specializirano ukvarja samo s kmetijstvom.

"S tem si obetamo učinke na področju večje optimizacije poslovanja ter hkrati večjo preglednost poslovanja kmetijske dejavnosti," pojasnjujejo v upravi, ki jo vodi Tibor Šimonka, in dodajajo, da se bo na prevzemno družbo preselilo tudi vseh 26 delavcev, ki so bili doslej pri njih zaposleni v okviru kmetijske dejavnosti.

Se obeta prenos lastništva Perutnine Ptuj?

STA še poroča, da nekateri mediji navajajo, da se v Siju nagibajo k temu, da bi lastništvo Perutnine Ptuj prenesli na drugo družbo. Kot danes piše Dnevnik, naj bi od več pomembnih mednarodno uveljavljenih finančnih institucij dobili priporočila, da razmislijo o ustanovitvi neodvisnega podjetja oziroma o izločitvi perutninske in prehrambne dejavnosti iz metalurške dejavnosti.

"To priporočilo smo vzeli na znanje, vendar glede tega še ni bila sprejeta nobena odločitev," pravijo v Siju. Delo je nedavno pisalo o tem, da naj bi svoj 78-odstotni delež prodali svojemu večinskemu lastniku, družini Zubitski, ki naj bi v ta namen ustanovila posebno podjetje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice