Nezadržno se bliža dan, ko bodo na Ptuju za predvidoma leto in tri mesece, zaradi obnove, popolnoma zaprli most čez reko Dravo in Studenčnico.

Obvoz za vsa vozila bo potekal čez Puhov most, za kolesarje in obhod za pešče pa preko peš mostu. Ptujčani se bojijo, da jih v poletnih mesecih čaka popolni prometni kaos.

V maju se je na Ptuju že začela prepotrebna obnova 51 let starega mostu čez reko Dravo in Studenčnico. Zaenkrat je most le delno zaprt za promet, popolnoma ga bodo zaprli 3. julija in tako naj bi ostalo do 30. septembra prihodnje leto. Izvajalec rekonstrukcije mostu čez Dravo in Studenčnico na Ptuju je podjetje Pomgrad, s katerim je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo marca letos podpisala pogodbo v vrednosti dobrih 4,5 milijona evrov. 

Na Direkciji RS za infrastrukturo so pojasnili, da načrtovana obnova predstavlja zelo kompleksno gradnjo z velikim številom obnovitvenih postopkov, v kombinaciji s postopki novogradnje. Pri izvajanju obnovitvenih del, ki vključujejo tudi elemente novogradnje, je zelo pomembna faznost del, posameznih faz ni mogoče preskakovati niti pospeševati.

Ob tem bodo zgradili še krožišče na levem bregu in dve na desnem tik pred mostom (na križišču Zagrebške in Mariborske ceste ter pri odcepu proti Zadružnemu trgu). Na mostu pa dodali kolesarsko pot in hodnik za pešce. 

Ptujčani so zaskrbljeni

Omenjeni most je glavna prometna pot z desnega na levi breg Drave in obratno. Dnevno ga prečka okrog 15 tisoč vozil. Od začetka julija naprej bo ves promet usmerjen na Puhov most, pešci in kolesarji pa na tako imenovani peš most. V času rekonstrukcije mostu bodo intervencijska vozila na nujni poti prav tako napotena na peš most. Zapora mostu bo močno ohromila promet v našem najstarejšem mestu in mnogi se bojijo, da ne bo zdržal vseh teh dodatnih obremenitev.

Negodovanj glede nove prometne ureditve je med Ptujčani veliko. Skrbi jih, koliko dodatnega časa dnevno jim bo vzelo prečkanje Puhovega mostu, na katerem že zdaj, ob prometnih konicah, nastajajo kolone. Zapora mostu se začenja v začetku turistične sezone, ko so že nekaj zadnjih let v poletnem času skoraj stoječe več kilometrske kolone na avtocesti mimo Ptuja in je izvoz na Puhov most skoraj nemogoč. Turisti bodo težje našli center Ptuja. Tukajšnji prebivalci se med drugim sprašujejo ali bodo z avtobusnimi prevozi pravočasno prispeli v šolo ali službo na primer v Maribor. Nova prometna ureditev bo marsikomu otežila prehajanje preko Drave, predvideno pa se bo povečalo število kolesarjev in pešcev. 

Mateja Tomašič

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Neznanec (nepreverjen)

Pravi se da se bo delala samo ena izmena jojoj. Več bi naredli če bi komplet most podrli pa novega postavli vsaj 4 pasi so potrebni. Da se ne menimo kaksno guzva se naredi po mesti kjer bi lahko na nekatere samofore dodali da ko je rdeca se je zrraven zelena puščica da se ne caka vseh brezveze primer krizisce pri gostilni krona smer policijska postaja nato desno proti lesnini zakaj bi tam cakal ko je rdeca ce zavijas desno ce e oviras nikoga ko imas rdeco.

Starejše novice