Šest podjetij in Slovenski avtomobilski grozd je s pismom izrazilo podporo noveli zakonu o prevozih v cestnem prometu, ki ga bo danes v državnem zboru obravnaval odbor za infrastrukturo, okolje in prostor.

Predstavniki podjetij AV Living Lab, Avantcar, GreenGo (T2 Rotolab), GoOpti, Porsche Slovenija, Renault Nissan Slovenija ter Gospodarsko interesno združenje ACS - Slovenski avtomobilski grozd, ki združuje slovenske dobavitelje avtomobilske industrije, so v ponedeljek poslancem in poslankam poslali javno pismo podpore prehodu na digitalno mobilnost v Sloveniji.  

»Predstavniki podjetij s področja mobilnosti želimo javno podpreti vizijo digitalne mobilnosti saj verjamemo, da prinaša napredne in boljše storitve ter predstavlja pomemben napredek na področju mobilnosti v Sloveniji. Mobilnost je namreč ena najhitreje rastočih in razvojno naravnanih panog, ki se čedalje bolj prepleta z digitalno tehnologijo. Kot takšna, bo digitalna mobilnost lahko tudi pomemben aktivator gospodarstva v času okrevanja po krizi,« so sporočili iz AV Living Laba.

Tudi slovenska javnost podpira spremembe

Pismom podpore so priložili še raziskavo javnega mnenja, ki jo je izvedla agencija Valicon. Slednja je pokazala, da je kar 69 odstotkov vprašanih mnenja, da je sprememba zakonodaje, ki bi zagotovila večjo preglednost in kakovost taksi storitev ter možnost uporabe mobilnih aplikacij v Sloveniji, potrebna.

Še nekoliko več, 83 odstotkov vprašanih, pa podpira možnost uporabe aplikacij za določanje cene taksi storitve.

Do zakonodaje, ki prinaša podlago za delovanje platform za prevoze, kot je Uber, so kritični v SD, Levici, LMŠ in v sindikatih, saj menijo, da poslovni model tovrstnih platform povečuje prekarno delo in bo taksiste potisnil v še slabši socialni položaj.

Vlada z ministrom Vrtovcem zatrjuje, da zakonodaja v ničemer ne vpliva na veljavno delovno in davčno zakonodajo ter da le prinaša nove možnosti ponujanja storitev prevoza, kar bo za uporabnike in taksiste bolj pregledno in predvidljivo. 

Uber je sicer prisoten v več kot 80 državah po svetu, med drugim tudi v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. V naši soseščini ga ni le na Madžarskem, saj so ga prepovedali po protestu taksi podjetij in sprejemu nove zakonodaje, zaradi katere bi moral spremeniti svoj poslovni model. Največji konkurenco v Evropi mu predstavlja Bolt. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice