»Kampanja EU varujemo skupaj« izpostavlja vlogo junakov, ki skrbijo za varnost evropskih meja, se soočajo z organiziranim kriminalom in terorizmom, borijo zoper brezposelnost in revščino ter posvečajo nesebično pozornost varovanju našega zdravja in okolja.

Ozadje »kriznega« sodelovanja

V primeru naravne katastrofe in izrednih razmer, ko država potrebuje zunanjo pomoč oziroma posredovanje drugih držav članic, lahko nacionalne oblasti na prizadetih območjih uporabijo »KLIC V SILI« - evropski sistem hitrega obveščanja in zaprosijo za takoimenovani evropski mehanizem civilne zaščite. Takrat nastopijo evropski junaki, ki s svojimi podvigi rešujejo naša življenja. 

Bistvo virtualnih svetov leži v potenciranju občutkov. Vanj se enostavno potopite. Začutite oddaljeno lokacijo, predmete in osebe pa dojemate kot resnične. Evforični občutki vas popolnoma prevzamejo in za trenutek resnično povzamete dogajanje okoli vas. To neverjetno izkušnjo sedaj lahko izkusite tudi v okviru kampanje »EU varujemo skupaj«. 

Ste si kdaj želeli postati gasilec ali pilot? Biti del mednarodne civilne zaščite? Sedaj je pravi čas, da se v njihovo vlogo vživite tudi sami in na lastni koži izkusite njihov turbolentni vsakdanji svet. 

V virtualni realnosti junaške misije

V okviru mednarodne gasilske reševalne misije EU se boste s špansko letalsko ekipo odpravili pogasiti požar. Z dvigom letala bo vaše telo podvrženo številnim simptomom. Največ dela bo opravil ravnotežni organ, ki bo poskušal najti svoj prostor v tej novi dimenziji. Temu primerno bo tudi prilagajanje vida. Kaj hitro boste postali kos vsem novim razmeram in že boste lahko izkusili misijo na »lastni koži«. 

Svoje mnenje o virtualni izkušnji je z nami delil tudi obiskovalec razstavnega prostora, Matej Turk, ki je povedal naslednje: »Izredno zanimiva izkušnja. Dejansko se počutiš kot del zgodbe, tako realno se svet vrti okoli tebe. Ko snameš očala izgubiš občutek za prostor in še nekaj časa po tistem dobesedno lebdiš. Neverjetno, kako zelo občutiš utrip dogajanja reševalne misije.«

Ni pa ta misija edina v katero se lahko vživite. V okviru kampanje »EU varujemo skupaj«, so za vas pripravili številne virtualne filme, ki povzemajo realno dogajanje humanitarnih in drugih pomoči, katerih del je bila tudi Evropska unija. 

V virtualni realnosti junaške misije lahko sodeluješ na razstavnem prostoru EU, v hali A na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni. 

Več informacij o kampanji EU varujemo skupaj pa najdete tukaj

FOTO: Jure Banfi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice