Slovenski podjetnik Niko Huber je odgovoril na izzive današnjega časa in nabavil stroj za izdelavo kirurških mask.

Številna slovenska podjetja so se v zadnjem obdobju odločila za proizvodnjo zaščitnih mask. Potrebe trga v času svetovne pandemije presegajo ponudbo, država spodbuja domačo proizvodnjo, ampak je primorana iskati rešitve tudi v tujini.

Domača proizvodnja ponuja zgolj higienske pralne maske za večkratno uporabo, ki so namenjene predvsem splošni uporabi prebivalstva. Proizvodnje kirurških mask v Sloveniji še ni.

Od mineralne vode do kirurških mask

To se je zdaj spremenilo, saj je Niko Huber, drugače tudi vodni somelje in solastnik ter direktor podjetja Cana Water, s poslovnimi partnerji  ustanovil novo podjetje ME5, ki začenja s proizvodnjo kirurških mask tipa 2, mask, ki jih v Sloveniji še ne izdeluje nihče. Proizvodnja bo potekala v Serdici na Goričkem. 

Niko Huber

Kot pravi Huber, so se za nakup stroja odločili, da bi odgovorili na številne izzive, ki se pojavljajo v zadnjem obdobju pri zadovoljevanju nujnih potreb glede zaščitne opreme.

»Velika večina teh mask se izdeluje na Kitajskem in v Indiji, Evropska unija pa poziva k samooskrbi držav na tem področju,« pojasnjuje.

V čakanju na certifikat

Kirurške maske sicer razvrščamo v kategorije tip1, tip2 in tip 2R. Maske prvega tipa nudijo najnižjo stopnjo zaščite, zato njihova uporaba ni namenjena zdravstvenemu osebju, medtem ko maske tipa 2 in 2R zagotavljajo več kot 98 odstotno učinkovitost filtracije bakterij.

Vsem maskam pa je skupna oznaka CE, s katero proizvajalec jamči, da so izdelane v skladu s standardi.

V sredo so izdelali prvo masko.

Na certifikat CE na Goričkem sicer še čakajo, saj se skladnost opreme potrjuje v tujini z izdajo Certifikata o EU, ki je osnova, da proizvajalec pripravi in izda Izjavo Evropske unije o skladnosti, na podlagi katere se potem na proizvod lahko namesti oznaka CE. Dokler ga ne bodo dobili, bodo maske deklarirali kot trislojne higienske maske: 

»Material je že v osnovi primeren za izdelavo kirurških mask in je certificiran, vendar moramo dobiti še certifikat, da je ta maska iz primernega blaga,« postopek razlaga Huber.

Stroj za izdelavo mask.

Za podporo domačega gospodarstva

Stroj ima kapaciteto za izdelavo 80 mask na minuto, proizvodnja pa je 100 odsotno avtomatizirana, toda Huber s soinvestitorji računa, da bo povpraševanje tolikšno, da bodo morali tudi dodatno zaposlovati. Prednaročila slovenskih podjetij že dobivajo, njihovo prednost pa vidi predvsem v tem, da gre za domač, slovenski izdelek, z nakupom katerega podpirajo domače gospodarstvo.

Zagon proizvodnje načrtujejo ta teden, višina investicije pa ostaja poslovna skrivnost.

Delali bi tudi za blagovne rezerve

Huber, ki se mu je čez noč zaprl trg za mineralno vodo Cana, saj z njo oskrbujejo predvsem restavracije in bare, pravi, da z Zavodom Republike Slovenije za blagovne rezerve še niso vzpostavili stika glede kirurških mask, ampak so seveda odprti za sodelovanje.

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice