Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je v Dolgi vasi srečal z ministrom za zunanje zadeve in trgovino Republike Madžarske Petrom Szijjártóm.

Po včerajšnjem srečanju ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in hrvaškega ministra za gospodarstvo Darka Horvata na mejnem prehodu v Petišovcih, sta se danes srečala še slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar in njegov madžarski kolega Peter Szijjártó.

Glavna tema pogovorov zunanjih ministrov so bili ukrepi, ki zajemajo odpiranje mej med Slovenijo in Madžarsko in sodelovanje obeh držav v času razglasitve pandemije covid-19. Govora je bilo tudi o vprašanju manjšin.

Ministra sta ob današnjem srečanju sklenila, da se z današnjim dnem odpira meja v obe strani, saj dobra epidemiološka slika obeh držav to dopušča. Karantena tako ni več potrebna, odpirajo pa se štirje mejni prehodi.

Ministra sta izpostavilo dobro sodelovanje obeh držav, ki se je v času koronavirusa okrepilo. Madžarski minister se je zahvalil Logarju, da je pomagal pri vrnitvi 73 madžarskih državljanov na Madžarko, ob tem pa izpostavil madžarsko pomoč pri zagotovitvi zaščitne opreme Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Po besedah obeh ministrov je na visoki ravni tudi gospodarsko povezovanje obeh držav, še naprej pa si bosta sosedi pomagali in zagovarjali iste stvari, kar se tiče področja migracij in kohezijske politike.

Glede odpiranja meje z Avstrijo pa je Logar dejal, da se bo to zgodilo najpozneje 15. junija. Pri tem je poudaril, da morata obe strani imeti željo po odprtju, o odpiranju meje z Italijo, kjer je epidemiološka slika manj ugodna, pa pogovori še ne potekajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice