Saubermacher po nekaj več kot trimilijonski širitvi in varnostni nadgradnji centra nevarnih odpadkov zdaj razmišlja o gradnji sežigalnice v Kidričevem.

Slovenski del Saubermacherja, ki spada pod okrilje istoimenske avstrijske skupine, je obrat za ravnanje z nevarnimi odpadki v industrijski coni Talum v Kidričevem postavil leta 2015.

Skupna vrednost naložb v center, ki zaposluje 47 ljudi, je deset milijonov evrov. Danes so predstavili 3,5 milijona evrov vredno širitev z novimi skladiščnimi prostori, parkirnimi prostori za tovorna vozila in novim avtomatskim gasilnim sistemom.

Senzorji sprožijo gašenje v več conah

Po celotnem centru so po stropu speljane številne rdeče cevi, skozi katere v primeru požara prši voda s penilom.

»Teh cevi je zdaj v centru okrog šest kilometrov, potem pa so še sekundarne srebrne cevi in še enkrat toliko je teh. Dejansko imamo pokrit vsak konec centra,« pravi direktor proizvodnje v Saubermacherju Andrej Gomboši.

Predelajo trikrat več nevarnih odpadkov kot Kemis

V največjem obratu za predelavo nevarnih odpadkov v Sloveniji letno predelajo 36.000 ton nevarnih odpadkov. To je trikrat več kot Kemis, ki trenutno nima vseh potrebnih dovoljenj za delovanje.

Ob njegovem morebitnem zaprtju bi se industrijski povzročitelji nevarnih odpadkov hitro znašli v težavah kam z odpadki, saj sta po ocenah stroke v Sloveniji potrebna vsaj dva večja obrata za predelavo nevarnih odpadkov.

»Nesprejem teh odpadkov bi imel velik vpliv na to, da bi morali dejansko ustaviti tudi proizvodnjo po podjetjih.« 

Rudolf Horvat, direktor Saubermacher Slovenija

Zdaj mulj vozijo v Avstrijo, želijo ga termično obdelati v Kidričevem

Mulj, ki v Kidričevem nastane pri predelavi nevarnih odpadkov, zdaj vozijo v avstrijske sežigalnice, ki pa kvote v okviru svojih dovoljenj vse bolj namenjajo le domačim odpadkom.

»To bi lahko bila tudi naša naslednja faza, kjer bi morali za določeni del teh odpadkov tudi sami poskrbeti z objektom termične obdelave,« razlaga Horvat.

Za naložbo v sežigalnico naj bi bila najprimernejša prav lokacija ob centru za ravnanje z nevarnimi odpadki, ki stoji v industrijski coni Taluma v Kidričevem.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice