Družba Magna je pričela s poskusno proizvodnjo v obratu v občini Hoče - Slivnica.

Agencija Republike Slovenije za okolje je v petek Magni izdala sklep o pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja za lakirnico v Hočah, vodstvo avtomobilskega velikana je nato sprejelo odločitev, da bo s poskusno proizvodnjo v Hočah pričelo danes.

Novinarjem so ob tem znova odprli vrata v lakirnico, spregovoril je David Adam, vodja projekta Magna Nukleus in prihodnji direktor družbe Magna Slovenija. V času poskusne proizvodnje bo po njegovih besedah vse potekalo, kot da bi šlo za redno proizvodnjo: »Vse mora teči gladko.«

Zaposleni večinoma iz regije

Magna je poskusno obratovalno dovoljenje s strani ministrstva za okolje in prostor prejela za obdobje enega leta. Med poskusno proizvodnjo bo potekal poostren monitoring.

Trenutno je v hoškem obratu zaposlenih več kot 200 delavcev, osem od teh je Slovencev, ki so prišli iz graške tovarne, poleg njih pa sta zaposlena še dva Avstrijca - vodja projekta David Adam in sodelavec: »Zaposleni so Slovenci, večinoma iz regije, iz Maribora.« 

Karoserija jaguarja E-pace s podpisi delavcev Magne Nukleus.

Koliko je zamik začetka poskusne proizvodnje stal Magno?

Vodja projekta Magna Nukleus in prihodnji direktor družbe Magna Slovenija je ob tem dejal, da so danes že zaključili osem karoserij. Zaposleni trenutno delajo v eni izmeni in želijo postopoma priti do vrhunca, ko bodo v eni izmeni nalakirali več kot 100 karoserij. To naj bi se zgodilo konec maja. 

»Zelo smo ponosni, da danes končno uradno pričenjamo s poskusno proizvodnjo. Zjutraj smo poslali šest karoserij do tovarne v Gradcu, naši delavci v proizvodnji trenutno delajo na prvih karoserijah v lakirnici,« je dejal in pristavil, da se bodo v naslednjih tednih osredotočili na usklajevanje časovnice, optimizacijo proizvodne linije in zadnjem usposabljanju delavcev.

Na vprašanje, koliko je zamik začetka poskusne proizvodnje stal družbo Magna, Adam ni ponudil konkretnega odgovora: »Nimamo natančnih številk, todo v tovarni v Gradcu smo morali delati izven delovnika, da smo lahko zagotovili število karoserij za stranke.« 

Spomnimo, da je vlada zavrnila sprejem predloga spremembe Zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica, saj ni želela problematike reševati le za enega investitorja. Dopolnitev zakona, ki ga je pripravilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je predlagalo združenje Rovo.

Okoljevarstvena organizacija je želela, da se za Magnino investicijo v Hočah izvzame določilo zakona o vodah, ki govori o prepovedi njene dejavnosti na vodovarstvenem območju. Vlada je ugotovila, da so okoljevarstvena soglasja v enakih postopkih kot Magna doslej pridobile tudi druge družbe, zato se ji izjema za enega investitorja ne zdi upravičena.

Služba vlade za zakonodajo je glede takšne rešitve podala negativno mnenje, zato vlada predloga okoljevarstvene organizacije ni potrdila. A ne glede na vse, se je že po sestanku Rovo odpovedal upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja, ki je sedaj postalo pravnomočno.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice