Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes opravila svoj prvi govor o stanju v Uniji in pri tem izpostavila številne izzive, s katerimi se bo Evropska unija soočila v prihodnje.

V govoru je pozvala k vzpostavitvi močne evropske zdravstvene unije in pri tem omenila ustanovitev nove agencije za biomedicinske raziskave ter krepitev evropske agencije za zdravila. Pričakuje, da bo okviru procesa Konference o prihodnosti Evrope del pozornosti namenjen razpravi o pristojnostih Evropske unije na področju zdravja.

Za prihodnje leto je napovedala globalni zdravstveni vrh v Italiji ter pri razvoju cepiva proti covid-19 zatrdila, da na tem področju ni prostora za nacionalizem.

Evropski zeleni dogovor in digitalna prihodnost

Napovedala je tudi zakonodajni predlog za skupen evropski okvir za minimalno plačo, ki naj bi vsem zagotovil dostojno delo ter obnovo štirih svoboščin notranjega trga Evropske unije (pretok blaga, storitev, kapitala in oseb).

Evropska komisija bo med drugim predlagala novo strategijo za prihodnost schengenskega območja, kjer smo od začetka migrantske krize priča vzpostavitvi kontrol na notranjih mejah.

Veliko pozornosti je von der Leynova namenila dvema že dobro znanima prioritetama, in sicer evropskemu zelenemu dogovoru ter digitalni prihodnosti Evropske unije. 

»Pri soočanju s podnebnimi spremembami oziroma poti k izgradnji Evrope kot podnebno nevtralne celine, je predsednica izpostavila, da ne gre zgolj za okoljski ali gospodarski projekt, temveč tudi kulturni projekt. Močno odmeva tudi njeno sporočilo, da je treba bistveno okrepiti cilj za zmanjšanje izpustov do leta 2030 - na najmanj 55 odstotkov. Digitalno prihodnost je poimenovala kar digitalno desetletje. Gre za izjemno široko področje in Evropska unija gre po poti vlaganj na področjih povezljivosti/infrastrukture, digitalnih veščin, kibernetske varnosti in varnosti podatkov ter umetne inteligence,« so nam med drugim sporočili z Informacijske točke Europe Direct Pomurje.

Ob koncu nagovora v Evropskem parlamentu je Ursula von der Leyen opozorila Rusijo, da Evropska unija ne more sprejeti dejanj, kot je bil nazadnje primer Navalni. V odnosu do ZDA je dejala, da bo Evropska unija vedno cenila transatlantsko zavezništvo ter tudi željo po sodelovanju s Kitajsko. Združeno kraljestvo je v luči Brexita opozorila na pomen spoštovanja mednarodnih sporazumov. 

Prav tako bo Evropska unija še naprej krepila partnerstvo z Afriško unijo in spodbujala evropsko pot Zahodnega Balkana.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Kloks (nepreverjen)

Proizvodnja droge v Sloveniji in prevozi v zdravstvu z reševalnimi vozili za nazaj iz pacientovih domov.v trgovinah.lokslih in zakopavajo v zemljo

Starejše novice