V prejšnjih dneh so poskuse hekerskega napada zaznali v več slovenskih bankah. Nevarnosti za podatke in sredstva komitentov pa naj ne bi bilo.

Hekerskega napada v preteklih dneh ni doživela le Nova KBM, kot smo danes povzeli poročanje Dnevnika. Center SI-CERT je namreč sporočil, da so v zadnjih dneh prejeli prijave poskusov onemogočanja spletnih mest več slovenskih bank.

Napadi so bili izvedeni tako, da so spletne banke hekerji onemogočili in bankam poslali izsiljevalsko sporočilo, kjer so zahtevali plačilo odkupnine za prenehanje napada.

»Banke trenutno situacijo v sodelovanju s svojimi ponudniki in dobavitelji obvladujejo, si medsebojno izmenjujejo informacije in pri obvladovanju ter preiskovanju incidenta tesno sodelujejo z nacionalnim odzivnim centrom SI-CERT in slovensko policijo. Ti napadi ne pomenijo popolnoma nobene nevarnosti za zaupnost podatkov komitentov bank ter njihova sredstva,« so sporočili na spletni strani SI-CERT.

Tovrstni napadi v zadnjih letih pogosti

Ob prvih prijavah prejšnji teden je SI-CERT bankam in ponudnikom poslal priporočila in seznam ukrepov, ki jih banke lahko uporabijo pri tovrstnih napadih. Napadi v obliki izjemno povečanega števila hkratnih dostopov na ciljno spletno storitev so v svetu zadnjih nekaj let relativno pogosti, še dodaja SI-CERT.

»Gre za tako imenovani DDoS napad oziroma za hekersko potezo, pri kateri se prek večjega števila računalnikov na izbrano spletno storitev pošlje tolikšna količina podatkov naenkrat, da se ta preobremeni. V času preobremenjenosti pa so spletne storitve uporabnikom praviloma nedostopne ali vsaj zelo težko dostopne. Na samo varnost informacij, osebnih podatkov ali sredstev komitentov pa napad nima nobenega vpliva in njihova varnost zaradi tega nikakor ni ogrožena,« poudarjajo pri SI-CERT.

Poleg Nove KBM napadi še na Gorenjski banko in Abanko

Poskusi hekerskega napada so se v zadnjih dneh odvili v Gorenjski banki, neuradno pa tudi v Novi KBM in Abanki, je poročalo spletno Delo. V Gorenjski banki so za časnik poskus hekerskega napada potrdili in hkrati izpostavili, da varnost komitentov ter njihovih sredstev ni bila ogrožena.

Kot smo že poročali, spletna banke Nove KBM zaradi poskusa napada včeraj pol ure ni delovala, spletnim piratom pa v sistem ni uspelo vdreti.

S tako imenovanim ribarjenjem so že leta 2015 napadli več bank v Sloveniji, ko so spletne uporabnike preusmerili na lažna spletna mesta in jih poskušali prepričati, da vpišejo svoje podatke za dostop v spletno bančništvo. Napadi so bili takrat učinkoviti, saj so po navedbah centra SI-CERT izginile resne vsote denarja.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice