Informacija o tem, da se na relaciji Hajdina - Ormož ne bo gradila hitra cesta, ampak glavna cesta je razburila domačine, predvsem tiste, ki živijo v okolici Ormoža in Gorišnice, saj so s slabo cestno povezavo dobesedno odrezani od ostale Slovenije.

Gre za degradacijo ceste ali dejansko o hitri cesti nikoli ni bilo govora?

Življenje prebivalcem greni počasna vožnja po glavni cesti Ptuj - Ormož na kateri pa velikokrat naletijo na radarske kontrole in tako se je od Ormoža do Ptuja težko pripeljati prej kot v 20 minutah. Če seveda ne želiš prispevati kaj več v državno blagajno. Prebivalci so ogorčeni nad odnosom države, ki jim cesto obljublja že od leta 2004. Gradnja se je pričela že dvakrat, ampak nikoli končala.

Lani oktobra se je vse spremenilo

Z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem so se namreč sestali župani Spodnjega Podravja in zahtevali jasne odgovore. »Cesta ni več vprašljiva, denar bomo zagotovili s poroštvenim zakonom za Dars,« je 11. oktobra lani v Gorišnici dejal Gašperšič. Gradnja celotne trase od Ormoža preko Gorišnice do Markovcev bi se lahko pričela graditi letos.

Prvi del trase od Ormoža do Gorišnice, ki so ga pred leti že dvakrat začeli graditi, a sta obakrat propadli gradbeni podjetji, ima skoraj vsa dovoljenja, ovira je bil le denar. Na hiter začetek ceste so pripravljeni tudi na DARS-u, je zagotovil Vili Žavrlan, nekoliko manj je trakrat navdušila Ana Vidmar iz okoljskega ministrstva, ki je spomnila na to, da je del dolgoletne problematike povezan tudi s predlagano južno traso, ki deloma pelje preko z Naturo zaščitenega območja. Župani so takrat vztrajali pri tem, da severne variante niso sprejemljive.

Gradnja prihodnje leto

Prvih enajst kilometrov ceste se bo začelo graditi prihodnje leto, vse je pripravljeno, je na nedavnem obisku v Ormožu zagotovil tudi predsednik vlade Miro Cerar: »To bo glavna cesta. Na prvem odseku bomo s pripravljalnimi deli morda pričeli že letos, gradnjo pričakujemo prihodnje leto. Pričetek gradnje Gorišnica - Markovci bo v letu 2019.« Cerar je še dejal, da je zelo zadovoljen, da se je končno nekaj spremenilo in da si Ormož zasluži dobro cestno povezavo: 

»Vlada bo svojo nalogo opravila.« 

Dan po obisku Mira Cerarja je predsednica Lokalnega odbora SMC Ormož Mojca Žnidarič v medije posredovala Delno enotno dovoljenje, ki ga je Ministrstvo za okolje in prostor izdalo leta 2007 in se nanaša na cesto Ormož - Hajdina. Iz njega je namreč razvidno, da je bila omenjena cesta ves čas načrtovana kot dvopasovna glavna cesta, kar je sicer poudarila že oktobra lani. Tudi sama je poudarila, da nikakor ne prihaja do degradacije ceste.

Cesta gotovo bo, ampak ne hitra, saj o njej v uradnih dokumentih govora ni bilo, šlo je za napačno interpretacijo med ljudmi in tudi politiki. Delno enotno dovoljenje, ki ga je Ministrstvo za okolje in prostor izdalo leta 2007 potrjuje dejstvo o tem, da o hitri cesti Hajdina - Ormož ni bilo nikoli govora. 

Urška Maučič

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice