Društvo za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček je vladi uradno predal pobudo za avtomatizacijo in debirokratizacijo varstvenega dodatka

Prostovoljci društva Humanitarček se že vrsto let srečujejo z vse globljimi stiskami starostnikov v Sloveniji. Ugotavljajo, da so tudi nekatere z zakonodajo že predvidene pravice za starostnike nedostopne, saj jih ne poznajo ali pa je sistem vlog zanje prezapleten.

Med temi in hkrati pomembnejšimi je tudi varstveni dodatek, ki je namenjen tistim, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere sami ne morejo vplivati. Čeprav v Sloveniji pod pragom revščine živi 92.000 starejših od 60 let, jih dodatek prejema le okoli 22.600 ljudi.

»Naš predlog je uvedba avtomatiziranega informativnega izračuna za vse starostnike, katere pravice bi jim lahko pripadale in kakšna bi bila višina varstvenega dodatka. Če ne bi vložili ugovora, bi v sklopu sedmega paketa ukrepov za omilitev posledic epidemije varstveni dodatek dodelili po uradni dolžnosti,« predlaga Ninna Kozorog, predsednica društva Humanitarček.

Humanitarčkovo pobudo podprlo preko 6500 ljudi

V društvu Humanitarček so v šestih dneh s svojo spletno pobudo zbrali peko 6500 podpisov, ki so jo sedaj predali vladnim odločevalcem, pri čemer poudarjajo, da je število podpornikov gotovo višje, saj spletnega podpisa niso oddali starostniki, torej generacija, ki se jih peticija zadeva.

»Humanitarčki pozdravljamo predvidene solidarnostne dodatke, ki naj bi bili vključeni v naslednji protikoronski paket, a poudarjamo, da je kljub slednjemu potrebno zagotoviti dostop do predvidenih sistemskih rešitev, torej varstvenega dodatka s poenostavitvijo postopka oziroma samo avtomatizacijo,« dodajajo v društvu Humanitarček.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Miša (nepreverjen)

Naj sami kaj dajo, takšen humanitarec znam tudi jaz biti, da prosim druge naj dajo!

Starejše novice