Inšpektorji nadzirajo vodenje evidenc o izrabi delovnega časa pri gostincih in gradbincih.

Inšpektorat RS za delo v teh dneh v usmerjeni akciji pri delodajalcih v gostinstvu in gradbeništvu nadzira vodenje evidenc o izrabi delovnega časa. Pod drobnogledom je tudi spoštovanje predpisov o delovnem času, predvsem o odmorih in počitkih ter odrejanju dela prek polnega delovnega časa.

Z inšpektorata sporočajo, da opravljajo akcijo nadzora pri delodajalcih v gostinstvu in gradbeništvu, ker so kršitve zakona o evidencah na področju dela in socialnega varstva v teh dveh dejavnostih najštevilčnejše. 

Lansko leto je bilo skupno 935 kršitev zakona, od tega je bilo v dejavnosti gostinstva in turizma 131 kršitev, v gradbeništvu pa 195, piše STA. Leta 2015 je bilo kršitev 1797, leto po tem 1738, v letu 2017 pa je bilo zabeleženih 1152 kršitev. Iz tega je razvidno, da se število kršitev iz leta v leto manjša. 

Za zdravje in varnost – pa tudi učinkovitost

Osnovo za ugotavljanje spoštovanja določb o delovnem času, odmoru ter počitkih predstavlja zakon o evidencah na področju dela in socialnega varstva z vidika izvajanja inšpekcijskega nadzora. Poudarili so, da je spoštovanje določb o delovnem času ter zagotavljanju počitkov izredno pomembno predvsem z vidika obnavljanja psiho-fizičnih moči delavca, pa tudi z vidika njegove  delovne učinkovitosti, zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu ter dolgoročnega ohranjanja delovne sposobnosti.

Iz sporazuma Mednarodne organizacije dela, evropske socialne listine in drugih aktov EU, izhajajo minimalni standardi o delovnem času. Iz strategije EU na področju varnosti in zdravja pri delu za obdobje 2014-2020 izhaja, da je dobro zdravje in varnost delavcev nujno za trajnostno delovno življenje ter aktivno in zdravo staranje, zlasti ob upoštevanju, da se aktivno prebivalstvo stara in delovno življenje podaljšuje. 

Ugotavljanje kršitev težavno, ministrstvo se je končno le zganilo

Po pojasnilih inšpektorata, je zaradi neustreznega vodenja evidenc, predvsem pa nekoliko pomanjkljive normativne ureditve, ugotavljanje kršitev v zvezi z delovnim časom in zagotavljanjem počitkov precej oteženo.

Potem, ko je inšpektorat že večkrat opozoril, da je za učinkovitejši nadzor potrebna sprememba zakona o evidencah na področju dela in socialnega varstva, je ministrstvo v tem letu začelo s pripravo sprememb. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Kaj pa ... (nepreverjen)

placilna nedisciplina? Goljufije z SEPA odtujitvavi? Goljufije?

Starejše novice