Tudi slovenski premier se je odzval na odločitev ustavnih sodnikov glede Titove ceste v Radencih.

Ustavno sodišče Republike Slovenije je s sklepom, s sedmimi glasovi za in dvema proti, zadržalo izvajanje občinskega odloka, s katerim so radenski svetniki preimenovali Titovo cesto v Cesto osamosvojitve Slovenije.

To pomeni, da Titova cesta zaenkrat ostaja, vse do končne odločitve glede glede referendumske pobude Franca Vukajča, ki jo je slednji podal v imenu nasprotnikov preimenovanja.

Radenski župan Roman Leljak se je nemudoma odzval in dejal, da je tudi sam po uradni dolžnosti zadržal izvajanje odloka in izrazil začudenje nad tem, da je ustavno sodišče pri tej zadevi prehitelo upravno sodišče, ki vodi postopek. 

Napovedal je tudi, da bo na naslednji občinski seji predlagal, da se odlok o preimenovanju odpravi in zahtevani referendum vendarle izvede. Danes je sicer pozval pravnike za pomoč, saj mora »Titova cesta takoj na Evropsko sodišče, Evropsko komisijo in predsednikom vlad Evropske unije« z namenom, da se ne troši denarja občanov Radencev.

Jaklič napovedal ločeno mnenje, Janša primerjal Tita z Mussolinijem

Oglasil se je tudi eden izmed dveh ustavnih sodnikov, ki so glasovali proti takšnemu sklepu ustavnega sodišča, Klemen Jaklič

»V svobodni demokratični družbi bi bilo soglasno, a v nasprotno smer. Ta večina ustavnega sodišča se v zgodovino ne bo častno zapisala. Ločeno mnenje sledi ob končni odločitvi,« je zapisal na Twitterju.

Odločitev ustavnega sodišča pa je sprožila reakcijo celo pri samem predsedniku vlade Janezu Janši. Premier je, v svojem značilnem slogu, na Twitterju primerjal potezo našega sodišča s hipotetično odločitvijo ustavnega sodišča v Italiji glede ulice po fašističnem diktatorju Benitu Mussoliniju.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Ivan (nepreverjen)

Naj se ulica imenuje ,Janševa ulica ali pa šiptarska ulica

Rado (nepreverjen)

"Janša o Titovi ulici v Radencih: Kot da bi v Italiji zadržali preimenovanje Mussolinijeve ulice"
A Janša ni hodil k zgodovini? Seveda razlika je. Mussolini je bil na strani sil osi (ki so bile krive za veliko morijo.) Tito pa je bil zaveznik zaveznikov, ki so vojno zmagale.

Starejše novice