Trg kriptovalut je v zadnjih mesecih skorajda ponorel. Cena Bitcoina se je od septembra do decembra povišala kar za štirikrat. Si predstavljate, koliko bi lahko zaslužili?

Čeprav se Bitcoinov danes poslužuje še razmeroma skromno število uporabnikov, kriptovaluta beleži enormno rast ter se vztrajno prebija med vse več uporabnikov. Nanjo so postali pozorni tudi veliki bančni sistemi ter ostala podjetja. Pri nekaterih je tako že nekaj časa mogoče plačevati z elektronskim denarjem. Kriptovalutam zato številni strokovnjaki v prihodnje napovedujejo rast priljubljenost tudi kot plačilno sredstvo.

Časi neverjetnega bogatenja so mimo

Časi, ko bi s pomočjo Bitcoina lahko z majhnim vložkom nesramno obogateli, so mimo. Številni so namreč pred leti za nekaj deset dolarjev kupili več enot te valute, vrednost te pa je od takrat narasla na več kot 12 tisoč dolarjev na enoto. Takih donosov več ni za pričakovati. 

Vrtoglava rast, a tudi padci

Bitcoin še zdaleč ni edina kriptovaluta, je pa vsekakor najstarejša in najbolj prepoznavna. In zadnje čase podira rekorde.

Njegova vrednost je še pred približno enim letom znašala nekaj več kot 700 dolarjev, v vmesnem času pa je zrasla za kar trinajstkrat in minuli torek dosegla mejnik 10 tisoč dolarjev, le teden pozneje pa je že dosegla vrednost 12 tisoč dolarjev.

A z ogromno rastjo vrednosti prihajajo tudi nihanja. Minuli teden je tako cena Bitcoina v enem večeru zanihala navzdol za skoraj 20 odstotkov. Pri številnih lastnikih Bitcoina, ki so valuto kupili z željo po visokih zaslužkih, je to povzročilo paniko in histerično prodajo.

Mikavne priložnosti, a ne brez tveganja

Če se tudi sami spogledujete s kriptovalutami in želite vskočiti na vlak donosov, le previdno. Če ne veste, kaj počnete, je tovrstno početje lahko precej tvegano – iz večih razlogov. 

Če denimo s svojo denarnico, napolnjeno z bitcoini, ne znate upravljati sami in jo sklenete zaupati posredniku, se izpostavite nevarnosti, da ob morebitnih negativnih premikih na trgu ne boste dovolj hitro reagirali oziroma imetja prodali v osnovno valuto (na primer evre ali dolarje). V primeru, da cena nenadoma strmoglavi, tako lahko precej hitro izgubite veliko denarja. 

Ob tem pa težavo predstavlja še omogočanje dostopa do vaše kriptodenarnice drugi osebi, torej vašemu posredniku. Dostop do kriptodenarnice morate imeti sami, saj tako bistveno zmanjšate možnost zlorabe. 

Potrebno se je namreč zavedati, da v primeru zlorab in napačnih nakazil znotraj sistema kriptovalut ni nikogar, na kogar bi se lahko obrnili, saj sistem deluje decentralizirano. 

Pri Bitcoinu gre za decentralizirano kriptovaluto, temelječo na tehnologiji blockchain. Medtem ko nad običajnimi nacionalnimi valutami bdi centralna banka, pri Bitcoinu tovrstnega nadzora ni. Podatki o transakcijah in ujemanje blokov se pravzaprav preverja znotraj same mreže uporabnikov. 

Ena večjih prednosti valute je tako predvsem anonimnost, zaradi česar pa je hkrati tudi lažja tarča zlorab. Če ostanete brez denarja, vam torej ne more pomagati prav nihče. 

Vstopite le z denarjem, ki ga lahko pozabite

Svet kriptovalut torej kljub vabljivim priložnostim še zdaleč ni brez tveganj in marsikje se lahko zalomi. Zato se ne gre prenagliti. Preden sprejmete odločitev, se dobro poučite in če sklenete poskusiti, to storite preudarno, z denarjem, ki ste ga pripravljeni tudi pozabiti, saj vstopate v svet velikih tveganj brez vsakršne regulacije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice