Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je ta teden ob ogledu celotne trase Ormoške ceste ugotovili vrsto neprimernih rešitev pri načrtovani obnovi s tranzitom obremenjene državne ceste.

Ker naj bi te še dodatno poslabšale kvaliteto življenja bližnjih stanovalcev, se je zavzel za takojšnji pristop države k izgradnji južne obvoznice. Slednja bi namreč po županovem mnenju prinesla tudi večjo varnost ljudi in boljšo pretočnost prometa, pripomogla pa bi lahko tudi k revitalizaciji primestnih naselij. 

S pismom se je zato Senčar že obrnil tako na direkcijo kot na ministrstvo za infrastrukturo.

Pričakujejo smiselne popravke

Kot poroča STA, od direkcije za infrastrukturo na občini tako pričakujejo, da projekt rekonstrukcije takoj, še pred začetkom del, uskladijo s prebivalci.

Ob tem poudarjajo, da gre za eno pomembnejših vpadnic v Ptuj, ki je posledično precej obremenjena tudi s težkim tovornim prometom. Za tega naj ne bi bila ustrezna, saj je preozka, nima pločnikov oziroma varnih prehodov čez cesto, kolesarskih poti ali protihrupne zaščite. Promet pa medtem iz leta v leto narašča.

Občina za prepoved tovornega prometa

Občina sicer podpira tudi prepoved tovornega prometa na mejnih prehodih Zavrč in Središče ob Dravi ter njegovo preusmeritev na večje mejne prehode in avtocesto, saj bi tako lahko nemudoma razbremenili obcestna naselja.

"To lahko sprejmejo takoj, brez dodatnih investicijskih vlaganj, pomeni pa takojšnjo razbremenitev Ormoške ceste in primestnih naselij. S tem bi v sistem elektronskega cestninjenja zajeli tudi tisti del tovornega prometa, ki se s prečkanjem omenjenih mejnih prehodov izogne cestninjenju, ceno za to pa z zmanjšano kakovostjo življenja in premoženjsko škodo na objektih plačajo naši prebivalci," za STA pojasnjuje Senčar.

Boj za izgradnjo nujno potrebne južne obvoznice najstarejše slovensko mesto zdaj bije že kar nekaj let, prelomno točko pa bi zdaj lahko predstavljalo organiziranje krajanov v civilno iniciativo, ki je deležno tudi županove podpore.

Od direkcije v mestu zdaj pričakujejo, da sporoči skrajni rok za umestitev južne obvoznice v državni prostorski načrt.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice