Sindikat policistov za 3. februar napovedal štiriurno opozorilno stavko.

Sindikat policistov Slovenije (SPS), eden od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, je zaradi neizpolnjevanja vladnih zavez iz leta 2018 podpisanega stavkovnega sporazuma za 3. februar napovedal štiriurno opozorilno stavko. 

To so zahteve

Od vlade zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, takojšnjo ureditev vprašanja glede bruto bruto izplačila, v zvezi s katerim še vedno teče postopek na delovnem sodišču, vzpostavitev kariernega sistema in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje razmer v policiji, je povedal predsednik sindikata Kristjan Mlekuš.
Odgovornim na državni ravni glede priprave analize zahtevnosti delovnih mest očitajo izigravanje že od samega začetka.

Povečanje zanimanja za poklic med mladimi

Za ureditev razmer v policiji sindikat predlaga pripravo in sprejetje interventnega zakona, ki bi zajezil kadrovsko krizo in povečal zanimivost poklica med mladimi. 

Med ukrepi predlagajo predvsem spremembe na področju stanovanjske politike, pri nekaterih posebnih specialnih transferjih, ureditev povračila stroškov prevoza na delo, višji regres za prehrano, denarne nagrade ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, štipendiranje dijakov in podobno.

Ne želijo pa zgolj zahtevati, ampak tudi iskati rešitve za zagotavljanje sredstev. Tako predlagajo razbremenitev plačila trošarine in drugih dajatev za službena vozila policije pri nakupu goriva, kar bi letno prineslo 2,3 milijona evrov. Skupaj z začasno usmeritvijo sredstev od izrečenih glob policije bi za ukrepe imeli na voljo dobrih 32 milijonov evrov.

Opozorilna stavka

Ob tem predlagajo še prodajo nezasedenih službenih stanovanj in tistih, ki jih najemajo druge pravne ali fizične osebe, kar bi po njihovi oceni pomenilo dodatnih 4,5 do 7,5 milijona evrov. Prav tako se jim zdi smiselna ustanovitev posebnega stanovanjskega sklada, iz katerega bi policistom pri nakupu stanovanj krili obresti posojila.

Opozorilno stavko so sicer pripravljeni preklicati, če bi vlada izpolnila njihove zahteve, na kakšen način jo bodo izvedli, pa bodo sporočili kakšen dan prej. Po Mlekuševih besedah bo ta potekala med 8. in 12. uro.

S stavko želijo opozoriti na neizpolnjevanje stavkovnega sporazuma, ki so ga podpisali decembra 2018.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice