Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pričakuje, da bo svet stranke po razrešitvi predsednice Aleksandre Pivec izvolil začasnega predsednika.

Pomurski poslanec Franc Jurša je za STA pred nadaljevanjem seje sveta stranke DeSUS dejal, da stranka brez vodstva ne more biti in bodo to morali razrešiti na seji sveta. Tako pričakuje, da bo po razrešitvi predsednice, o kateri bodo na seji glasovali, izvolil začasnega predsednika, ki bo stranko vodil do kongresa.

Bo Gantar začasni predsednik DeSUSa?

Kdo bo kandidat za predsednika, se bodo po besedah Jurše dogovorili na svetu, o imenih zato zdaj še ni želel govoriti. Tako tudi ni želel razkriti imena svojega favorita, je pa zatrdil, da so tudi pri tem v poslanski skupini enotni. Na vprašanje, ali bi poslanci za začasnega predsednika podprli zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, je odgovoril, da je velika verjetnost, da bo med kandidati za začasnega predsednika tudi Gantar. Kot je pojasnil Jurša, lahko sicer kandidata za začasnega predsednika predlaga kdorkoli na seji sveta, piše STA.

Gantar je ob tem danes povedal, da imajo prednost pri tem tudi podpredsedniki, ki jih ima stranka tri. To so Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek. Glede podpredsednikov je Jurša povedal, da če se bo kateri odločil kandidirati za začasnega predsednika, bodo o njem glasovali, a ob tem dodal: "Nihče od njih ne bo dobil mojega glasu."

Najprej glede vodenja stranke in nato o novem ministru

Balažek naj bi sicer veljal za favorita Pivčeve pri vodenju novoustanovljenega urada za demografijo kot minister brez listnice.  Jurša ob tem dopušča možnost, da bo Pivčeva kandidata za ministra predlagala že pred sejo, a ob tem opozarja, da če ime ne bo usklajeno z njimi, kandidat ne bo dobil njihovih glasov v državnem zboru. Pojasnil je, da je glede predloga kandidata govoril tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki da "razume, da je treba razrešiti najprej vprašanje znotraj stranke".

V koaliciji ostajajo, a če Pivčeva ne bo razrešena...

Tako kot že Jurša v torek je tudi Gantar danes poudaril, da v tem trenutku ne razpravljajo o vprašanju delovanja v koaliciji. Tudi Gantar, ki v ministrski ekipi vodi zdravstveni resor, ne vidi razlogov za odhod iz koalicije, če bo spoštovan koalicijski dogovor.

Opozoril pa je, da bi lahko prišlo do težav, če bi vsi poslanci izstopili iz DeSUS, kot so napovedali v primeru, če Pivčeva ne bo razrešena. Enako je sicer napovedal tudi sam, še poroča STA.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice