Pobuda za ustavno presojo zakonske podlage bi po mnenju pravnika lahko otežila izvedbo nameravane investicije družbe Magne Steyr v občini Hoče - Slivnica.

Bojan Požar je z odvetnikom Francijem Matozem danes na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju občine Hoče-Slivnica s predlogom za zadržanje zakona. Po besedah Matoza država s tem zakonom »multinacionalko postavlja v vsem privilegiran položaj«, lastnikom zemljišč in nepremičnin v okolici pa s tem vdira v lastnisko pravico.

Pobudo sta z Matozem vložila v imenu treh kmetov z območja Hoč, ki so neposredne tarče razlastitve po tem zakonu, in v Požarjevem imenu, ki je lastnik nepremičnine v občini Hoče-Slivnica. »Zdi se mi nesprejemljivo, da takšna industrija pride pod Pohorje, saj je lakirnica najbolj strupen del avtomobilske industrije. To sicer ni kemična tovarna, je pa vsaj na pol kemična tovarna,« je medijem dejal Požar ob vložitvi zahteve za ustavno presojo.

»Meni se zdi čudno, da se Magna ni odločila za druge industrijske lokacije, ki so bile ponujene tudi na Štajerskem, vsaj dve. Zakaj so šli v Hoče, ne vem,« dodaja Požar.

Počivalšek: Nimamo posluha za tiste, ki želijo sesuti delovna mesta

Na pobudo za ustavno presojo zakonske podlage za Magnino investicijo v občini Hoče-Slivnica se je že ostro odzval minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj Zdravko Počivalšek. »Imamo posluh za vse, ki so dobronamerni, na koncu smo pristali na to, da se z nadomeščanjem kmetijskih zemljišč izognemo poseku gozda, nimamo pa posluha za tiste, ki po naročilu drugih z ljubljanskimi močvirniki rušijo ta projekt in želijo sesuti delovna mesta v Mariboru,« je dejal medijem. 

Kaj to pomeni za prihod Magne?

Kot smo že poročali, ima Magna rezervna zemljišča za gradnjo lakirnice pripravljena tudi izven Slovenije. Zelo verjetna izbira bi za avtomobilskega giganta lahko bili Madžarska ali Hrvaška. Spomnimo, da se je investitor za lokacijo na Madžarskem, natančneje v Szombathelyju, zanimal, še preden je potrkal na slovenska vrata. Toda vložitev pobude za presojo ustavnosti zakona sama po sebi ne pomeni, da takšen zakon na kakršen koli način preneha veljati. 

»Sme pa Ustavno sodišče v skladu 39. členom Zakona o ustavnem sodišču samoiniciativno ali na predlog pobudnika do končne odločitve v celoti ali delno zadržati izvršitev zakona. Gre za ukrep, ki ga sme Ustavno sodišče sprejeti le v izjemnih primerih, in sicer, če oceni, da bi zaradi njegovega izvrševanja lahko nastale težko popravljive škodljive posledice,« pojasnjuje mariborski odvetnik Kristijan Anton Kontarščak. Presoja nevarnosti nastanka težko popravljive škode pa je odvisna od okoliščin konkretnega primera. 

Izvedba Magnine investicije bi lahko bila otežena 

»Iz navedenega izhaja, da bi lahko pobuda za presojo ustavnosti in zakonitosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije otežila izvedbo nameravane investicije družbe Magne Steyr predvsem, če bi Ustavno sodišče izdalo sklep o začasnem zadržanju relevantnih določil ZZPISI,« še pojasnjuje Kontarščak.

V nasprotnem primeru pa bi bila po mnenju ta verjetnost po besedah pravnika bistveno manjša: »Ni pa izključeno da bi ta okoliščina vplivala na odločitev odgovornih v družbi Magna Steyr, saj lahko Ustavno sodišče, tudi če ne zadrži izvrševanja ZZPISI, odpravi relevantna določila ZZPISI. Gre prav tako za izjemen ukrep, s katerim Ustavno sodišče »izniči« vse pravne učinke protiustavnega zakona z veljavnostjo »za nazaj«, če potrebno odpraviti škodljive posledice, ki so nastale zaradi protiustavnosti ali nezakonitosti.«

Gledamo začetek konca sage Magne Steyr v občini Hoče - Slivnica?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice