Vladni govorec Jelko Kacin je razkril, kako bo vlada sproščala ukrepe na področju gibanja med občinami.

Vlada je včeraj podaljšala vse obstoječe ukrepe za sedem oziroma štirinajst dni, vključno z prepovedjo prehajanja med občinami, razen za izjeme navedene v odloku.

Navedena prepoved je že v spomladanskem času povzročala precej preglavic pri prebivalcih Slovenije, predvsem pri tistih, kjer je površina njihove občina razmeroma majhna, v Odrancih so denimo omejeni na dobrih sedem kvadratnih kilometrov.

Spomnimo, prepoved prehajanja med občinami je bila prvič v veljavi med 30. marcem in 30. aprilom, vlada pa je ukrep ponovno uveljavila 27. oktobra.

Za prehajanje med občinami morate sicer imeti ustrezno dokazilo, da spadate med izjeme in izpolnjeni obrazec, ki ga v primeru nadzora pokažete pristojnemu organu.

Najprej bo sproščeno gibanje v regijah

Kot je pojasnil vladni govorec na današnji vladni novinarski konferenci, bo ukrep v veljavi do preklica, vlada pa želi ob sproščanju ukrepov upoštevati tudi epidemiološko situacijo v posameznih statističnih regijah.

Ob tem izpostavlja, da v večini regij incidenca še zmeraj narašča, se pa v dveh situacija izboljšuje.

»Najbolj hitro se incidenca spušča v moji Gorenjski, morda bo ravno Gorenjska prva, če bo tako dobro napredovala v prihodnje,« je dejal Kacin in dodal, da si vlada želi upoštevati ta kriterij in sprostiti gibanje znotraj samih statističnih regij, kar naj bi bila spodbuda vsem, da bo tudi v njihovi regiji gibanje med občinami postalo nekaj vsakdanjega. 

Pomurska regija je še zmeraj na vrhu po stopnji okuženosti na 100.000 prebivalcev zadnjih štirinajst dni, a ji je Koroška tik za petami. Kacinova Gorenjska je sicer šesta med slovenskimi regijami, najboljšo incidenco pa ima Obalno-kraška regija, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice