V dveh slovenskih občinah, v Staršah in Velenju, bodo v nedeljo potekale nadomestne volitve župana.

V Velenju, ki je ena od enajstih slovenskih mestnih občin, bodo to nedeljo, po smrti dotedanjega župana Bojana Kontiča, ki je občino vodil od leta 2010, potekale nadomestne volitve župana.

Spomnimo. V začetku avgusta smo poročali, da je po dolgotrajnem boju z boleznijo umrl velenjski župan Kontič. Širši javnosti je bil znan kot poslanec državnega zbora, ki je več let je vodil velenjsko mestno občino.

Za župana Mestne občine Velenje se potegujejo trije kandidati, in sicer član Dobre države Benjamin Strozak, ki kandidira s podporo Neodvisnih Velenje, Darko Koželj iz Gospodarsko aktivne stranke s podporo SDS, NSi, SMC in zunajparlamentarne SLS ter podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Mestne občine Velenje Peter Dermol iz vrst SD.

Novoizvoljenemu županu bo mandat trajal do leta 2022, takrat bodo nove lokalne volitve.

V Staršah drugi krog nadomestnih županskih volitev

V občini Starše pa bodo v nedeljo izvedli drugi krog nadomestnih volitev za župana.

Spomnimo. Junija smo poročali, da se je v 60. letu starosti poslovil župan Starš Bojan Kirbiš, ki je občino vodil od leta 2010. Občinski svet je kmalu za tem sklenil, da bo občino do izvolitve novega župana vodil dosedanji podžupan Marjan Malek.

27. septembra je v Staršah že potekal prvi krog volitev. 3433 volilnih upravičencev je lahko na osmih voliščih odločalo o novem županu občine Starše. Volitev se je udeležilo 61,89 odstotka oziroma 2125 volilnih upravičencev

To nedeljo se bosta v drugem krogu za župana oziroma županjo Starš potegovala Stanislav Graifoner in Nataša Petek. Greifoner je v prvem krogu prejel največ glasov, in sicer 29,79 odstotka ali 633 glasov, Petkova pa je v prvem krogu prejela 23,91 odstotka ali 508 glasov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice