Kadrovski bazen se nezadržno prazni in podjetja se krčevito borijo za kadre. Kadri pa imajo več možnosti kot kadarkoli prej.

Izbira poteka na obeh ravneh - podjetja iščejo prave sodelavce, kandidati pa prava podjetja zase. Zato se morajo oboji potruditi, da se predstavijo tako, da je ujemanje na koncu, kar se da najboljše.

Več kot šestdeset podjetij je v četrtek razstavljalo na Kariernem sejmu v Mariboru, ki ga je pripravil zaposlitveni portal MojeDelo.com, in se spraševalo: Izbirajo kadri ali podjetja? Med njimi so NLB, Pošta Slovenije, Lidl Slovenija, Gorenje Group, Adecco, Triglav, Spar Slovenija, Petrol, Vzajemna, Zavarovalnica Sava, Mahle Metrika, Advantage Austria, Paloma.

Podjetje delavca ali delavec podjetje?

Je temu res tako? O tem so govorili na okrogli mizi, na kateri so sodelovali Aleš Kegl iz Štajerske gospodarske zbornice, iz Zavoda za zaposlovanje Maribor direktorica Mirjana Zgaga, iz Združenja TECES Matej Gajzer, iz podjetja MojeDelo.com direktor Tomaž Gorjup.

Mirjana Zgaga iz območne enote Zavoda za zaposlovanje je povedala, da se številke brezposelnosti popravljajo in so vsako leto nižje, česar so veseli. 

»Še vedno je seveda veliko ljudi brezposelnih in kar nekaj je takšnih, ki so resnično težko zaposljivi. Na trgu dela se namreč iščejo profili poklicev, ki ne ustrezajo iskalcem zaposlitve. Kar nekaj me njimi nam jih uspe prekvalificirati, nekaj pa je takšnih, ki se bodo novih potrebam na trgu težko prilagodili,« je povedala Zgaga in dodala, da je resnično obodbje, ko lahko kadri izbirajo podjetja, a da ne gre pozabiti, da na koncu izberejo podjetja.

Aleš Kegl iz Štajerske gospodarske zbornice je poudaril, da je pomanjkanje kadrov značilno za celo Evropo in da smo po vsej verjetnosti zamudili z razvojem kadrov. Da bi stanje popravili, bo potrebnih nekaj let, v tem času pa se bo treba znajti. 

Podjetja se obračajo tudi na Štajersko gospodarsko zbornico, kjer gospodarstvu pomagajo s pomočjo investicij, razvoja in raziskav. »Tudi podjetja v Avstriji iščejo kadre, vsi jih iščejo in podjetja se morajo zares potruditi, da pridejo do kadrov, kot si jih želijo. Je pa razvoj zelo hiter in vsak dan se pojavljajo nove potrebe in temu se je treba prilagoditi,« je povedal Kegl.

Cenjeni so tisti, ki znajo delati z rokami

Združenje TECES je neprofitni zavod, ki je bil ustanovljen leta 2001. Ustanovila so ga podjetja in fakultete kot strateški ukrep slovenske vlade za okrepitev razvojnega sodelovanja in dviga konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Njegov direktor Matej Gajzer je povedal, da se trudijo, da bi okrepili sodelovanje med podjetji in kadri, da nudijo podporo podjetjem pri iskanju kadrov in da se zavedajo, da bi morali začeti kadre iskati že med osnovnošolci

»Miselnost, ki je bila včasih pristotna, v stilu pojdi na fakulteto in ti ne bo treba delati, je bila zelo napačna. Izkazalo se je, da moramo delati vsi, ne glede na to, kakšno izobrazbo imamo. Še več, danes se je izkazalo, da so zelo cenjeni tisti, ki znajo delati z rokami. Za te profile ni nobenega problema pri iskanju službe. Potrebni so vsi kadri, vseh strok in to je dobro vedeti,« poudarja Gajzer.

Direktor zaposlitvenega portala MojeDelo.com Tomaž Gorjup pa je opozoril, da se digitalni svet vrti štirikrat hitreje kot običajni svet. »Temu dejstvu primerno iščemo kadre. Potrebujemo dinamične, energične ljudi, ki imajo voljo in željo po delu. Ni nam toliko pomembna izobrazba, bolj motiviranost. Če ljudje delajo to, kar imajo radi, jih delo zabava in motivira, je vse drugo preprosto,« je dejal. 

Bodite prijazni, polaga na srce Polona Požgan

O motiviranosti in dobri energiji je spregovorila Polona Požgan, znana Štajerka in poslovna trenerka za prijazno in pogumno komuniciranje. 

Požganova se drži vizije - opogumljati sebe in druge. »Ne čakajte, da bo prijazen najprej vaš sodelavec, postanite prijazni in dobrovoljni in prijetno komunikativni sami in obljubim vam, da se bo dobra energija razširila tudi na ostale,« svetuje. 

Priložnost se lahko ponudi že, recimo, na hodniku: »Če gremo drug proti drugemu, pa si še niti nismo segli v roko niti predstavili drug drugemu, že imamo drug o drugem ustvarjen prvi vtis.«

Iskalcem zaposlitve svetuje naj bodo to, kar so: »Ali, še bolje, ne bodite to, kar niste.« In poudarila, da vas nasmeh lahko popelje res daleč: »Sliši se banalno, vendar je precej logično. Naši možgani so sprogramirani tako, da znajo v trenutku prepoznati šest osnovnih čustev: veselje, žalost, jeza, strah, sram in gnus. Pet jih na razgovoru za službo odpade oziroma jih ne bi priporočala.«

Nasvet pri pisanju življenjepisov

Še nasvet pri pisanju življenjepisov. Ne uporabljajte že slišanih stavkov, ki godijo zgolj zato, ker so pogosto v rabi. Kateri so to? »Da 'sem komunikativen in vedno nasmejan.' Ne pišite tega, če to niste. Če pa ste, napišite 'rad delam z ljudmi, rad se pogovarjam in iščem rešitve v timu',« svetuje.

Polona Požgan je prepričana, da so prijazni odnosi tisto, zaradi česar gremo ljudje radi na delo. In da nikakor ni v redu, če nam je delo znosno, biti nam mora resnično všeč. Le tako lahko pri delu uživamo in dajemo svoj maksimum.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice