Veljati je začel novi odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih in kontrolnih točkah.

Z današnjim dnem je začel veljati novi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Dodane so nove izjeme za vstop v Slovenijo, ko se potniku, ki vstopa v državo, ne odredi 14-dnevna karantena.  
 

Vstop v državo brez odrejene karantene je zdaj možen za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Za ostale se karantena odpravlja postopoma. Na seznamu držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo, je trenutno Hrvaška, zato tudi osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem na Hrvaškem ni treba v karanteno. Pri tem se vstop v Slovenijo ne dovoli tujemu državljanu, ki nima stalnega prebivališča v Sloveniji in ob prehodu meje pove, da je pozitiven na covid-19, ali izkazuje očitne bolezenske znake, značilne za okužbo z virusom.

Številne izjeme

Osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v državah članicah Evropske unije ali drugih državah schengenskega območja, ki niso na seznamu držav, iz katerih osebe vstopajo v Slovenijo, pa se zaradi morebitne okužbe z virusom covid-19 ob vstopu v državo odredi karantena za obdobje 14 dni. Pri tem pa so so navedene številne izjeme, ko so osebe iz tega ukrepa izvzete. Osebe, ki prihajajo iz tretje države, morajo zaradi morebitne okužbe z virusom covid-19 prav tako v 14-dnevno karanteno, a tudi tu odlok navaja izjeme, ko ta ukrep zanje ne velja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice