Stavko je za jutri napovedalo okoli dvajset sindikatov po Sloveniji. Ti poudarjajo, da je vlada z ločenim dogovarjanjem s posameznimi skupinami, predvsem z zdravniki, posegla v enoten plačni sistem.

Pri načrtovanju jutrišnjega dne upoštevajte nekoliko drugačne razmere in si prihranite nepotrebne nevšečnosti. Pred nami je namreč splošna stavka javnega sektorja, ki jo bodo stavkajoči pred vladno palačo v Ljubljani pospremili še s protestnim shodom. Preverili smo, kako jo bomo občutili na Štajerskem.

V boj 20 sindikatov

Jutri bodo torej stavkali cariniki, farmacevti, veterinarji, pravosodni policisti, državni uslužbenci na upravnih enotah, finančni in geodetski upravi, zaposleni na fakultetah, posameznih kulturnih ustanovah ter v UKC Ljubljana in na centrih za socialno delo. 

Stavko podpirajo tudi vodstva univerz

Sredino stavko, ki jo na univerzah organizira Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, podpirajo tudi na mariborski univerzi. Poudarili so, da delo na univerzi ni ustrezno ovrednoteno in da na perečo problematiko opozarjajo že več let. Zaradi stavke bodo jutri nekatera predavanja odpadla, prav tako bo zaprta Univerzitetna knjižnica v Mariboru.

V Študentskih domovih Maribor zaradi napovedane splošne stavke javnega sektorja ne bo uradnih ur v vseh referatih in pri gospodinjah.

Pouk odpade tudi na nekaterih šolah, zaprti nekateri vrtci

Na nekaterih osnovnih šolah bo zaradi stavke učiteljev odpadel pouk, ponekod pa bo stavkalo le tehnično osebje. Tako bodo zaposleni v kuhinji malico in kosilo pripravili le za učence, ne pa tudi za zaposlene in druge odjemalce.

Pouka ne bo na Osnovni šoli Štore, zagotovljeno bo varstvo otrok za tiste, ki jim starši ne morejo zagotoviti varstva. Za hrano otrok bodo poskrbeli, ne pa tudi za šolske prevoze. 

V nekaterih vrtcih bodo odprte vse enote in bo stavka potekala tako, da ne bodo izvajali vseh vzgojno-izobraževalnih dejavnosti, temveč bodo poskrbeli predvsem za varstvo in pripravili igralni dan. 

Vrtec Lipa Štore bo odprt za tiste otroke, ki nimajo nadomestnega varstva, organiziran bo igralni dan. V Vrtcu Zarja Celje bodo odprte vse enote vrtca, vzgojno-izobraževalni del bo nekoliko okrnjen, več bo proste igre, popoldanskih dejavnosti ne bo. V Vrtcu Šentjur bodo vse enote vrtca odprte, pripravili bodo igralni dan, v Vrtcu Ptuj pa bo delo potekalo nemoteno, podporo stavki bodo izrazili z udeležbo na shodu.

Stavkajo tudi kulturniki

Zaprte bodo še posamezne kulturne ustanove po Sloveniji, na primer knjižnice in muzeji. Zaradi stavke bodo tako zaprte tudi enote Mariborske knjižnice. Stavki se pridružuje tudi Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa: 

»S stavko zahtevamo, da se delavcem v kulturi in naravi prizna vrednost, da se nam vrne dostojanstvo, da bomo tudi mi deležni gospodarskega uspeha države, h kateremu prispevamo; tako kot smo bili v 'času krize' deležni neuspeha, ko so nam vsilili zategovanje že tako preveč zategnjenih pasov …«

Stavka bo tako tudi v Mestnem gledališču Ptuj.

Stavko bomo občutili tudi drugod ...

Zaobšla ne bo niti državnih organov, saj na Agenciji za varnost prometa Republike Slovenije odpade večina izpitov, finančne uprave bodo opravljale le odrejene nujne naloge, medtem ko se bodo na geodetskih upravah posvečali samo primerom, ki bi lahko ogrozili pravice državljanov.

Sredini stavki javnega sektorja se bodo po pričakovanjih pridružili tudi zaposleni na Geodetski upravi Republike Slovenije, Veterinarski upravi Republike Slovenije in Zavodu za gozdove Slovenije. Vodstva ustanov pričakujejo okrnjeno delovanje, a zagotavljajo, da se bodo po najboljših močeh trudili, da bi stranke to občutile v čim manjši meri. Stavkali bodo tudi cariniki in v centrih za socialno delo.

Dežurne lekarne

Med 10. in 13. uro boste na zaprta vrata naleteli tudi v lekarnah oziroma bodo te obratovale kot dežurne lekarne. Prejeti bo moč nujna zdravila in zdravila na recept, predpisana istega dne, ne bodo pa izdajali kozmetičnih in drugih izdelkov, ki ne spadajo v okvir lekarniške javne službe. 

Radioteleviziji Slovenija pa se bo stavki pridružila z bojkotom političnih tem, program pa po zapolnila predvsem s stavkovnimi temami. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice