Foto: Jaka Arbutina
Mestni svetnik Milan Klemenc iz vrst DeSUS je Mestni občini Ptuj glede Perutnine Ptuj postavil nekaj okoljskih vprašanj.

Mestni svetnik Milan Klemenc iz vrst svetniške skupine DeSUS je na občino podal vprašanje, ki se tiče tudi Perutnine Ptuj in Komunalnega podjetja Ptuj. Poziva Komunalno podjetje Ptuj naj poda podatek o količini odplak, ki jih prejmejo iz Perutnine Ptuj. 

Želi, da ptujsko komunalno podjetje razkrije znesek, ki ga Perutnina Ptuj plača na letni ravni za odplake. 

»Kako in koliko odplak in iz katerih obratov Perutnina Ptuj v javno kanalizacijo odvaja, je bilo dolgo časa zavito v tančico skrivnosti, kar kaže na to, da se je aktivno prikrivalo koliko odplak odvajajo, saj si s tem manjšajo račun, ki bi ga naj bili dolžni plačati,« je ostro zapisal Klemenc v pobudi. 

Po pridobljenih informacijah, s katerimi naj bi razpolagal mestni svetnik Klemenc, so v letu 2017 odvedli za 570.000 kubičnih metrov industrijske odpadne vode, kar naj bi za 70.000 kubičnih metrov presegalo dovoljeno količino. 

Poudaril je tudi smrad in onesnaževanje, ki ju povzroči delovanje perutninskega podjetja. Spomnimo, da je včasih smrad na Ptuju, ki sicer prihaja iz različnih virov in ne le iz Perutnine Ptuj, tako neznosen, da se je celo oblikovala Civilna iniciativa za Ptuj brez smradu. 

»Perutnino Ptuj vsi cenimo in spoštujemo, bi pa radi z njimi prišli do točke, da priznamo, da problem obstaja. Da razmislimo, kaj se da storiti, da ga zmanjšamo. Nismo torej neki revolucionarji,« je takrat povedal vodja iniciative Matjaž Gerl.

V pobudi Klemenca je zapisano tudi, da po podatkih Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor je ptujska perutnina na Centralne čistilne naprave odpadnih vod Ptuj odvajala več odplak, kot bi jih smela v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem. Dodaja, da bi naj v kanalizacijo spuščali odplake, ki so nevarne za življenja ljudi. 

V kateri fazi je gradnja čistilne naprave?

Naslednje vprašanje, prav tako s strani Milana Klemenca, se nanaša na izgradnjo čistilne naprave Perutnine Ptuj. Zanima ga, v kateri fazi je izgradnja. Občinska uprava odgovarja, da je županja Nuška Gajšek že govorila z direktorjem uprave Perutnine Ptuj Enverjem Šišićem

»Imamo zagotovila, da bo Perutnina Ptuj takoj po izdaji gradbenega dovoljenja uredila svojo čistilno napravo,« odgovarja občina. 

Za odziv in dodatna pojasnila smo se obrnili na Perutnino Ptuj, a njihovega odgovora še nismo prejeli.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice