Po stagnaciji je kmetijstvu lani uspel velik preobrat. Čisti dobiček tako visok ni bil že vse od sprejetja evra. Na lestvico pa se je uvrstilo kar nekaj podravskih družb.

Kmetijstvo v Sloveniji predstavlja 1,3 odstotka bruto domačega proizvoda. Ta prispevek se je v letih velike gospodarske rasti vztrajno nižal; medtem ko so slovenska podjetja v splošnem beležila veliko rast, so prihodki od prodaje družb v kmetijstvu stagnirali.

A po dveh letih je dodana vrednost v kmetijstvu, gozdarstvu in ribolovu v 2018 dosegla ogromno rast. S kar 22 odstotki je bliskovito švignila mimo 4,5-odstotne rasti slovenskega BDP. Celo v gradbeništvu so zabeležili 'le' 13-odstotno rast.

Pri Financah so na osnovi uradne statistike, z analizo velikih kmetovalcev in samostojnih podjetnikov oziroma manjših kmetij ugotovili, da so prihodki od prodaje družb na področju kmetijstva v 2018 zrasli za devet odstotkov. 

Podjetja v tej panogi so zabeležila skupno 11 milijonov evrov dobička. O takih zneskih je nazadnje bilo govora leta 2007, ob sprejetju evra. 

Omeniti sicer velja, da so k temu močno prispevale tudi subvencije v kmetijski dejavnosti. S skupno 20 milijoni evrov so te namreč bile najvišje v zadnjem desetletju. 

Izvrstna letina

Razloge za poskok gre iskati predvsem v obsežnejšem rastlinskem pridelku, ki je za 36 odstotkov presegal tistega iz leta 2017. Še posebej so se veselili sadjarji, saj se je vrednost pridelanega sadja ob izjemno dobri letini potrojila. S tem pa je za dobrih 40 odstotkov porasla tudi vrednost vina. Vrednost pridelanih žit in industrijskih rastlin je medtem bila večja za šest odstotkov.

Največja kmetijska podjetja in zadruge

Na lestvico največjih kmetijskih podjetij in zadrug v Sloveniji, ki so jo glede na prihodke od prodaje pripravili pri Financah, se je uvrstilo kar nekaj podravskih družb:

Vir: Finance.si (AJPES, Bisnode GVIN, letna poročila)

Na kar šesto mesto po prihodkih od prodaje se je uvrstila KZ Ptuj, ki je pri 122 zaposlenih naredila 32,2 milijona evrov, z osmim mestom pa ji sledi KZ Lenart, ki je pri 56 zaposlenih ustvarilo 23,7 milijona evrov.

Tudi Kmetijska zadruga Slovenska Bistrica je z desetimi zaposlenimi ustvarila 15 milijonov evrov (19. mesto), KZ Hoče z devetimi zaposlenimi deset milijonov (27. mesto) in KZ Rače z 52 zaposlenimi 6,3 milijona evrov (36. mesto) od prodaje.

Med kmetijskimi družbami je več kot milijon dobička ustvarilo podjetje v lasti Perutnine Ptuj PP – Agro, specializirano za proizvodnjo in prodajo krmnih mešanic, ki se je uvrstilo na 23. mesto, saj je zaslužilo 12,3 milijona evrov prihodkov od prodaje in ustvarilo 1,2 milijona evrov dobička.

Naj še omenimo, da se je pomursko podjetje Paradajz nedavno uvrstilo na lestvico najuspešnejših srednjih podjetij, po dobičkih pa se lahko kosa celo s podjetji s področja farmacije in IT. Družba, ki nam je dala znane paradižnike Lušt, je lani zabeležila 8,1 milijona evrov prihodkov od prodaje in 1,8 milijona evrov čistega dobička. 

A Finance pri tem opozarjajo:

»Državni statistiki in javne baze so do kmetov razumevajoči toliko, da od njih ne zahtevajo (podrobnih) podatkov o poslovanju. Prijaznost birokratov verjetno večini godi, seveda pa to otežuje analizo poslovanja manjših kmetij. Kako dobro oziroma slabo gre kmetijstvu, predvsem najmanjšim enotam, je težko oceniti, saj so tisti, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo, organizirani zelo različno, vodijo se v različnih registrih in številni ne objavljajo poslovnih rezultatov.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice