Kanadski avtomobilski velikan Magna International, ki je vse bližje izvedbi investicije v Hočah, je drugo četrtletje končal z rekordnimi rezultati. Pridelala je dobiček v višini kar 561 milijonov dolarjev.

Avtomobilska multinacionalka Magna International nadaljuje z rekordnimi rezultati poslovanja. V drugem četrtletju je prodaja zrasla na tri odstotke, in sicer na 9,7 milijard dolarjev, dobiček pa s 558 na 561 milijonov dolarjev. Graška podružnica Magna Steyr je v tem času proizvedla manj, kot prej, a kljub temu ustvarila višje prihodke. Razlog je usmeritev v proizvodnjo dražjih avtomobilov.

Magna Steyr, ki je edini Magnin obrat kjer sestavljajo celotna vozila, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v drugem četrtletju ustvarila za 743 milijonov dolarjev oziroma 624,7 milijona evrovprihodkov, kar je 14 odstotkov več kot v prvem četrtletju.

Proizvodnja dražjih avtomobilov

V Magni Steyr se je število proizvedenih avtomobilov zmanjšalo za kar 17 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. A prihodki kljub temu rastejo. Razlog je višja cena vozil, ki jih proizvajajo v graški tovarni. Trenutno namreč poteka proizvodnja prestižne BMW-jeve serije 5, do konca minulega leta pa so proizvajali Minijeva modela countryman in paceman.

Število proizvedenih vozil, ki se je v prvem polletju v medletni primerjavi skrčilo za 40 odstotkov, naj bi znova zraslo z izgradnjo nove tovarne, ki jo Magna načrtuje v Sloveniji. V Hočah je sprva načrtovana lakirnica, pozneje pa tudi širitev proizvodnje in možnost podobnega obrata, kot je v Gradcu. Magna Steyr je pred časom podpisala nove pogodbe z Jaguarjem, Land Roverjem in Toyoto, hkrati pa do leta 2023 podaljšala pogodbo z Daimlerjem za izdelavo Mercedesovega razreda G.

V prvi polovici 2017 več kot 16 milijard evrov prihodkov

V prvem polletju 2017 je Magna International ustvarila za 19,06 milijarde dolarjev oziroma 16,03 milijarde evrov prihodkov iz prodaje, kar je 3,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je povečal za 7,4 odstotka na 1,35 milijarde evrov, čisti dobiček pa za 9,5 odstotka na 970 milijonov evrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice