Šarec je povedal, da so »trdna ekipa,« in dodal, da »ministri pridejo in gredo«. Je pa priznal, da bi za uspešno delo moral opraviti širšo rekonstrukcijo vlade, kar »bi bilo pretežko, preveč tvegano«.

Marjan Šarec, ki je danes svoje razloge za odstop državljanom pojasnil tudi na svojem Facebook profilu, se je v izjavi ob robu Statističnega dne 2020 na Brdu pri Kranju znova zavzel za predčasne volitve. »Predčasne volitve so edina pot za to, da gre Slovenija naprej,« še poroča STA.

Če pa volitev ne bo, ampak bo komu uspelo sestaviti novo vlado, bo to desna vlada, je prepričan Šarec. Na vprašanje, ali bi se lahko LMŠ povezala s SDS, je takšno možnost zavrnil in med razlogi navedel, da »njihovi mediji ves čas žalijo, blatijo, tudi na osebni ravni«, moti ga tudi sovražni govor, še poroča STA.

Je pa sodelovanje ponudil stranki SMC, saj je prepričan, da »sredina lahko prosperira le z združevanjem«. Ocenil je še, da ima SMC kar nekaj dobrih kadrov.

Dejstvo, da je predsednik SMC Zdravko Počivalšek nenaklonjen predčasnim volitvam in da tudi možnosti, da bi sam prevzel vodenje vlade, ni zanikal, pa je Šarec še enkrat pospremil z besedami, da bo vsaka nova vlada, sestavljena v tem mandatu, desna, ne glede na to, kdo bo mandatar. Če Počivalšku uspe postati mandatar, pa mu je zaželel srečno, še poroča STA.

Če je k sodelovanju povabil SMC, pa tega ni storil s SAB

»Težko komentiram, zakaj je nisem povabil. Je pa res, da je bilo to z Mlinarjevo kaplja čez rob in je kazalo na prihodnje odnose, tako je težko delati,« je še navedel.

Po poročanju STA je tudi večkrat v teh dneh ponovil, da ga je predsednica SAB Alenka Bratušek pred glasovanjem o Angeliki Mlinar pozvala, naj odstopi, če ne bo sposoben zagotoviti potrebne večine v Državnem zboru za imenovanje Mlinarjeve na ministrsko mesto. Glede jeze koalicijskih partnerjev, da jih ni obvestil o nameri odstopa, pa je dodal, da mu tudi Bratuškova do zadnjega ni želela povedati, kdo bo kandidatka SAB za kohezijsko ministrico in je za ime Mlinarjeve izvedel iz medijev.

»Tako je bilo to v naši koaliciji,« je dodal in ponovil, da je koalicijske partnerje dolgo opozarjal, »naj ne majejo čolna« s svojimi nenehnimi izjavami, naj se javno ne kregajo glede nekaterih stvari, naj razumejo, kaj je finančna vzdržnost ...

Do ideje, da bi v času do predčasnih volitev sprejeli še nekaj zakonov, pa je zadržan, saj da nas zaradi nekaterih, ki so bili sprejeti vmes in na hitro, »še danes boli glava«. Pri tem je omenil zakonodajo o socialni pomoči, ki da je bila sprejeta tik pred volitvami, ter o osebni asistenci, še poroča STA.

Šarec je v ponedeljek dopoldne sporočil, da odstopa, ker da v takšni koaliciji, brez podpore v Državni zbor ne bo mogel izpolniti vseh pričakovanj javnosti.

Pred njim pa je odstopil še minister za finance Andrej Bertoncelj. Obenem mu je pred dobrimi 14 dnevi bianco odstopno izjavo podal tudi minister za zdravje Aleš Šabeder. Šarca je nedavno zapustil tudi tesen sodelavec Vojmir Urlep. Odhodu naj bi botrovale zdravstvene težave.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice