Izjave glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 so podali državni sekretar Aleš Cantarutti, poveljnik republiškega štaba civilne zaščite Srečko Šestan in govornik vlade Jelko Kacin. Zdravnici sta spregovorili o uporabi zaščitnih mask.

Govorec Vlade Republike Slovenije Jelko Kacin je nagovoril državljane s spodbudnimi besedami, da v Sloveniji širjenje okužb z novim koronavirusom ni bilo tako hitro, kot v najbolj prizadetih državah.

»Mi nismo Italija in nočemo biti Italija, mi to zmoremo,« je dejal.

Sklenjene pogodbe za večmilijonske dobave

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je predstavil stanje glede zaščitnih sredstev v Sloveniji in predvidene dobave. Razkril je, da so v zadnjih dveh tednih prejeli več kot 100 pobud za dobavo, transport in vzpostavljanje proizvodnjo. Ob tem je dodal, da so imeli veliko dela pri pregledu teh pobud, saj je tudi precej takšnih, ki se želijo v tej krizi finančno okoristiti.

»Zelo sem zadovoljen, da je vlada za to področje ustanovila medresorsko skupino, ki jo vodi Damijan Jaklin in preverja ustreznost ter primernost teh pobud,« je povedal Cantarutti.

Državni sekretar je izpostavil podjetji Filc in Prevent&Deloza, ki nudi skupno kapaciteto 150 tisoč pralnih mask ter bo že naslednji teden zagotovilo 5700 mask. V sodelovanju s tem podjetjem deluje tudi proizvodnja zaščitnih mask podjetja Mi&Lan iz Gornjih Petrovcev. 

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve je sklenil pogodbe za več artiklov, ki bodo dobavljeni v naslednjih 60 dneh, in sicer: 

-  dodatnih 472 respiratorjev;

- 25 milijonov trislojnih kirurških mask, štiri milijone FFP2 mask z respiratorjem, en milijon mask FFP3 z respiratorjem; 

- 75 tisoč pralnih mask domače proizvodnje;

- 2,5 milijona rokavic;

- 45 tisoč zaščitnih odbojnih plaščev;

- 11 tisoč zaščitnih oblek;

- tisoč zaščitnih očal;

- 20 tisoč kap;

- 20 tisoč obraznih ščitov;

- 70 prenosnih kisikovih sistemov in 28 ton dezinfekcijskih sredstev. 

Opreme dovolj za vsaj teden dni

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da so v zadnjih dneh lahko zadihali, zaščitno opremo pa razdeljujejo po razdelilniku ministrstva za zdravje. Prioriteta so zdravstveni zavodi in domovi za starejše, 30 odstotkov zalog pa hranijo za pokrivanje ostalih potreb. Tu gre predvsem za ključno infrastrukturo v lokalnih skupnostih.

Obenem je Šestan predstavil še trenutno stanje, ki naj bi omogočalo normalno delovanje za vsaj teden dni. Danes bodo okoli 10 odstotkov tega razdelili po regijah.

Trenutno stanje zaščitne opreme

kombinezoni: 7500 kosov

FFP3 maske: 26.000 kosov

kirurške maske: 790.000 kosov

kirurška maska IIR: 100.000 kosov

rokavice: 7,7 milijona kosov

Kakšna je pravilna uporaba zaščitne maske?

Zdravnici Tina Bergant in Polona Gams sta ob koncu konference predstavili pravilno uporabo domačih mask in ob tem podarili, da ne gre za maske, ki bile ustrezne za zdravstvene delavce.

Upoštevati pa je potrebno večkrat izpostavljena priporočila glede ostajanja doma, razdalje, higiene rok in uporabe razkužil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice