Nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović sta se uvrstila v drugi krog predsedniških volitev, ki bo potekal v nedeljo, 5. januarja.

V prvem krogu hrvaških predsedniških volitev je nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović dobil 29,5 odstotka glasov, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa 26,7 odstotka, je objavila državna volilna komisija.

Kandidat največje hrvaške opozicijske stranke SDP Milanović je dobil približno 560.000 glasov, medtem ko je kandidatki HDZ Grabar-Kitarovićevi glas zaupalo približno 505.000 volivcev, po preštetih glasovih s skoraj 99 odstotkov volišč. Na letošnjih sedmih hrvaških predsedniških volitvah od osamosvojitve se je prvič zgodilo, da aktualni predsednik države ni zmagovalec prvega kroga, poroča STA.

Za vodilnim dvojčkom je neodvisni kandidat Miroslav Škoro z 24,4 odstotka glasov, četrti pa je hrvaški poslanec v evropskem parlamentu Mislav Kolakušić, ki mu je glasove zaupalo nekaj manj kot šest odstotkov volivcev. Ostalih sedem kandidatov je pod petimi odstotki.

Volilna udeležba je bila malo več kot 51-odstotna, kar je nekoliko več kot v prvem krogu prejšnjih predsedniških volitev leta 2014, ko je bila 47-odstotna.

Milanović se je v zmagoslavnem nagovoru pred svojimi privrženci v zagrebški Tvornici kulture zahvalil vsem, ki so mu zaupali glasove. Pozval je volivce, naj spremljajo predvolilno kampanjo pred drugim krogom volitev ter naj 5. januarja zaupajo svoj glas njemu. »Naj zmaga boljši. Ta sem pa jaz,« je izpostavil Milanović. Dodal je, da se zaveda, da ni všeč vsem na Hrvaškem ter da pričakuje civilizirano tekmo v drugem krogu.

Manj zadovoljni so bili v volilnem štabu prve hrvaške predsednice, ki je v nagovoru pred svojim privrženci v zagrebškem poslovnem poslopju City Plaza pozvala hrvaške državljane k enotnosti in podpori v drugem krogu. Ob tem je izpostavila Škora kot »sokandidata« ter dejala, da se »morajo zdaj vsi združiti in se odpraviti po zmago,« poroča STA.

Grabar-Kitarovićeva je ponovila dele svojega predvolilnega programa. Med drugim je kritizirala Milanovića zaradi njegovega stališča, da je hrvaškega predsednika treba izbrati v hrvaškem parlamentu in ne na neposrednih volitvah. Napovedala je, da bo predvolilno kampanjo za drugi krog nadaljevala po božičnih praznikih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice