Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je v včerajšnjem uradnem listu objavila, da minimalna plača za letos znaša 842,79 evra bruto.

V primerjavi z lani je višja za 4,7 odstotka. Predlog ni v skladu z željami socialnih partnerjev - sindikati so želeli višji dvig, delodajalci pa nižjega. Ministrica Anja Kopač Mrakova je pred četrtkovo sejo vlade izrazila obžalovanje, da sindikati in delodajalci niso dosegli dogovora o višini dviga minimalne plače, piše STA.

»Minimalna plača je tista točka, kjer najtežje dosežemo dogovor, pa bi bilo morda najbolj potrebno, da presežemo razlike,« je dejala.

Zvišanje minimalne plače naj ne bi ogrozilo gospodarstva

Prepričana je, da 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače ne bo ogrozilo slovenskega gospodarstva. Realno bodo stroški delodajalcev narasli za tri odstotne točke, vendar glede na gospodarsko rast in razmere meni, da je prav, da se najnižji prag plač dvigne. 

»Gre za dostojno delo in ne socialni prejemek,« je poudarila ministrica.

Z ministričinim predlogom se niso strinjali niti sindikati niti delodajalci. Slednji bi po prvotnem predlogu plačo dvignili za 1,7 odstotka, kolikor je lani znašala inflacija, sindikati pa za 6,2 odstotka.

Po zakonu o minimalni plači višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Temeljni dohodek (nepreverjen)

Starejše novice