Ministrica Anja Kopač Mrak je danes sporočila, da bo Ekonomsko-socialnem svetu predlagala zvišanje minimalne plače za 4,7 odstotka. To bi pomenilo, da bi nova višina minimalne plače znašala 842,79 evra bruto oziroma 638,78 evrov neto.

Poleg inflacije je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti upoštevala še gibanja v minulih letih ter obete stabilne gospodarske rasti v prihodnje, poroča STA.

Višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerju. Upoštevati se mora letna stopnja inflacije v decembru minulega leta, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarska rast in zaposlenost. Višina letne minimalne plače mora biti objavljena do konca januarja.

Ministrica: Gospodarstvo zmore takšen dvig

V današnji izjavi za medije je Kopačeva povedala, da so upoštevali obdobje zadnjih štirih let, ko je Slovenija šla iz negotove gospodarske rasti v obdobje stabilne in po njenih besedah izjemne gospodarske rasti. Tudi v prihodnje pa je po besedah ministrice pričakovati stabilno gospodarsko rast.

Ekonomsko-socialni svet naj bi predlog obravnaval v petek, Anja Kopač Mrak pa že zdaj pričakuje zanimivo in burno debato. A po njenih ocena je slovensko gospodarsko v takšnem stanju, da zmore tolikšen dvig minimalne plače. Zvišanje minimalne plače za 4,7 odstotka za zaposlene, bi stroške delodajalcev zvišalo za tri odstotke.

Dobiček gospodarskih družb se je povečal za kar 17-krat

V obdobju, ki ga je upoštevala ministrica, se je povprečna plača zvišala za 4,2 odstotka oziroma za 64 evrov bruto, minimalna plača pa za 2 odstotka oziroma 16 evrov bruto. Ob tem se je v tem času neto čisti dobiček gospodarskih družb povečal za kar 17-krat.

Gospodarstvo trenutno za plače nameni 8,5 milijarde evrov, ta strošek pa bi se ob predlaganem zvišanju minimalne plače povečal le za 0,21 odstotka, je po poročanju STA ponazorila ministrica.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice