Ponudba študentskega dela se letos v primerjavi s prejšnjimi leti povečuje, kar je skladno s splošnimi trendi okrevanja gospodarstva.

Bližajo se počitnice in številni mladi bodo v lovu na zaslužke znova preskušali svoje delovne veščine. Najbolje plačana dela so poučevanje in inštrukcije, minimalna urna postavka za plačilo študentskega dela pa bo od 1. julija naprej višja za osem centov.

Za neupoštevanje pravil tudi kazni

Od lanskega septembra velja uredba, ki določa, da minimalna urna postavka za študentsko delo znaša 4,53 evra bruto. Delodajalci, ki so študentom za delo plačevali manj, so bili za neupoštevanje pravil lahko kaznovani.

S prvim julijem pa stopa v veljavo nova odredba, s katero je opredeljena tudi nova minimalna postavka, ki bo znašala 4,61 evra bruto, kar je osem centov več kot zdaj.  

Najbolj iskani študenti elektrotehnike, računalništva, strojništva, informatike

Največ oglasov za študentsko delo je praviloma v poklicih, ki so deficitarni in v katerih je zato težko zagotoviti kadre. Zelo iskani so študenti elektrotehnike, računalništva, strojništva, informatike. Veliko oglasov za študentsko delo je tudi v panogah, ki so prilagodljive in odvisne od različnih dejavnikov, kot so trenutno število obiskovalcev oziroma gostov, vremenske razmere in podobno.

In plačilo?

Plačila so različna in se trenutno gibljejo od 4,53 evra bruto – kar je za zdaj še minimalna postavka – pa do osem evtov bruto.

Sicer pa so najbolje plačana dela, od devet evrov bruto na uro, so poučevanje in inštrukcije, vaditelji, trenerji plavanja lahko zaslužijo od 8,5 evra, za računalništvo in programiranje so delodajalci pripravljeni plačati najmanj osem evrov, za selitve pa vsaj 6,7 evra na uro.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice