Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v sredo za TV Slovenija napovedala, da priprave na maturo kljub krizi z epidemijo koronavirusa in šolanjem na daljavo potekajo, vendar pa da je že jasno, da je v prvotnih rokih ne bo mogoče izvesti, poroča STA.

Termin za esej se bo z začetka maja najverjetneje prestavil na 30. maj, je ministrica Simona Kustec napovedala v Odmevih.

»Enotno mnenje in ocena stroke ter informacija, ki smo jo dobili od dijaške organizacije, je, da želijo, da matura je. Vsi scenariji, ki jih dodelujemo, se usmerjajo v to, da se bo izvedla,« je za STA poudarila ministrica.

»Vendar pa to v prvotnih rokih ne bo mogoče, kar pomeni, da se esej v maternem jeziku ne bo pisal na začetku maja, ampak ga prestavljamo, najverjetneje na prvi mogoči termin, ki bo 30. maja. Zaključek celotnega izobraževalnega procesa za maturante pa na 22. maj. Kaj in kako bodo tekle časovnice, bo odvisno od razmer s koronavirusom,« je še dejala.

Od tega, kako se bo izpeljala matura, bo odvisen tudi potek vpisa na višji- oziroma visokošolski študij

»Če jo bomo lahko izpeljali v obdobju spomladanskega in nato jesenskega termina, to ne bi smelo imeti vpliva na nadaljnji vpis na fakultete. Če se bo vse preneslo na jesenski rok, pa se bodo vpisi morali prestaviti,« je še opozorila ministrica.

Hkrati pa je zagotovila, da tudi za ta primer pripravljajo scenarije. »Poiskali bomo način, ki bo življenjski in prilagojen razmeram,« je zatrdila za TV Slovenija, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice