Premier Janez Janša je na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča o statusu priseljencev iz tretjih držav in njihovih socialnih transferjih odgovoril z uvedbo poostrenega nadzora, kjer premier izpostavlja predvsem Maribor.

V ponedeljek je v parlamentarni palači tekla 20. redna seja državnega zbora. Na njej so poslanke in poslanci primarno obravnavali predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, kot običajno pa je bila seja namenjena tudi za poslanska vprašanja predsedniku vlade Janezu Janši.

Eno izmed teh je postavil poslanec Zmago Jelinčič, sicer član in predsednik Slovenske nacionalne stranke. Jelinčiča je predvsem zanimalo vprašanje v zvezi s statusom priseljencev s področja nekdanje Jugoslavije in koriščenjem socialnih transferjev, ki so jih ti deležni pri nas.

Po prepričanju Jelinčiča na ozemlju Slovenije bivajo številni priseljenci, največkrat Albanci, ki bivajo na istem naslovu. Tako jih je na enem naslovu lahko prijavljenih nekaj sto, je prepričan Jelinčič. Poleg tega meni, da ima Slovenija zaradi priseljencev veliko škode in da upravne enote in inšpekcije ne delujejo, kot bi morale.

Poostren nadzor na območju Maribora

Janša je pri poslanskem vprašanju spomnil, da koalicijska pogodba predvideva reformo socialnih transferjev, pri čemer je dodal, da bo mogoče tudi z novelo zakona o tujcih popraviti luknjičaste predpise.

Prav tako se je zavzel za nadzor nad prijavljenimi bivališči. Janša ne more razumeti, kako lahko na nekaterih upravnih enotah na naslovih, kjer je prijavljenih že sto, vpisujejo kraj bivališča za dodatne ljudi.

»Ni tega povsod, tudi ni tega na večini upravnih enot, nekatere pa izstopajo, na primer mariborska,« pravi Janša. Prav tukaj bo moralo pristojno ministrstvo izvesti dodaten nadzor, je prepričan.

Po njegovih besedah so problematični primeri, kjer je na stotih ali dvestotih kvadratnih metrih, prijavljenih na stotine ljudi. Tu gre tudi za izkoriščanje nastanjenih, saj morajo lastnikom nepremičnine veliko plačati. Za inšpekcijo to ni tako težka naloga, da jo reši, saj se da veliko odkriti že s primerjavo podatkov, je pojasnil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice