Ob stoti obletnici Trianonske mirovne pogodbe so v Budimpešti ob državnem prazniku, ki ga Madžarska obeležuje 20. avgusta, pred zgradbo parlamenta odkrili monumentalni spomenik narodne enotnosti.

Spomenik simbolizira predtrianonsko, veliko Madžarsko in zaradi tega odpira številna vprašanja. Ogrski del dvojne monarhije je namreč pred prvo svetovno vojno obsegal tudi Prekmurje. 

Vklesana imena prekmurskih krajev

Na 100 metrov dolgem in 4 metre širokem spomeniku je po poročanju Radiotelevizije Slovenija vklesanih 12.458 nazivov krajev, ki so bili del ogrskega imperija. To pomeni, da je na spomeniku pred madžarskim parlamentom vklesanih veliko krajev, ki danes niso na ozemlju Madžarske, domala tudi vsi kraji v Prekmurju

Naj ne bi šlo za ozemeljske težnje 

Kot je še poročala Radiotelevizija Slovenija, naj bi madžarska politika zatrjevala, da ne gre za ozemeljske težnje Madžarske.

Madžarska sicer trianonsko mirovno pogodbo šteje kot krivico, ki je globoko zakoreninjena v zavesti Madžarov. Zato se jim zdi pomembno imeti tak spomenik.Spomenik naj bi predstavljal multikulturnost, povezovanje in sožitje v tem delu Evrope, nikakor pa naj njegov namen ne bi bil provociranje sosednjih držav. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

ce ge va ra (nepreverjen)

mene pa ni razburil
pa kaj je tu narobe

Starejše novice