Svečana prireditev v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj je zaznamovala obeležitev svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč. Tudi letos ta poteka pod sloganom: »Spominjajmo se, pomagajmo in ukrepajmo«.

Kljub izboljšavam v varnosti na cestah ostaja problem prometnih nesreč aktualen. 

Po zadnjih podatkih policije je v Sloveniji do konca oktobra letos na cestah življenje izgubilo že 71 posameznikov. V zgodovini samostojne Slovenije je zaradi prometnih nesreč že preminilo nekaj manj kot 7900 ljudi.

Njihova izguba je pustila globoke rane med užaloščenimi sorodniki, prijatelji in sodelavci.

Čeprav se število umrlih na cestah zmanjšuje, nas letos že 71 posameznikov opominja, da prometne nesreče še vedno terjajo svoj davek.

Plesni nastop otrok iz Vrtca Ptuj

Tudi letošnja prireditev, ki jo je organiziral Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ptuj, je bila nabita s čustvi

Slavnostni govorec je bil podžupan Mestne občine Ptuj in ravnatelj Gimnazije Ptuj Boštjan Šeruga. Spomnil je na vseh žrtev prometnih nesreč in vse prisotne pozval, da kot zavestna bitja sami sprejemamo odločitve ali bomo vinjeni sedli za volan, vozili objestno ali pod vplivom psihoaktivnih snovi. S pravilno odločitvijo lahko rešimo življenje ne le sebi, temveč tudi drugim. 

»Naj ne postane samoumevno, da s svojo odločitvijo ohranimo življenje sebi in prihranimo bolečino drugim,« je poudaril Šeruga.

»Mnogi bi želeli zavrteti čas nazaj, v čas pred nesrečo, a žal to ni mogoče. Trenutek izbire je potekel, mnogi se odločijo napačno. Nesreča nikoli ne počiva, vsak trenutek nas lahko doleti. A pri vinjenosti, hitrosti in objestnosti ne gre za trenutek, gre za odločitev,« je še poudaril Šeruga.

Prireditev je tako opomin. Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo - to je slogan dneva, ko se spominjamo tistih, ki so življenje pustili na cesti in obenem sami sebe opomnimo o pravilih, preden sedemo za volan. 

Podžupan Mestne občine Ptuj in ravnatelj Gimnazije Ptuj, Boštjan Šeruga

Bolečina, ki vzame srce in dušo, je enaka po celem svetu

Eden izmed govorcev je bil tudi Robert Štaba, pobudnik, ustanovitelj in predsednik Zavoda Varna pot. Pohvalil je organizatorje prireditve, ki so znova dokazali, kako sodelovati in izrazil globoko spoštovanje do njihovega delovanja. 

»Če bi Evropa in svet, predvsem pa Slovenija, prepoznala to, kar počnete na Ptuju, kako se povežete, kako sodelujete, kako ste eno. Kako ste pregovorno iz vinorodnega okoliša in živite vizijo nič že vrsto let, bi bilo teh tragičnih nesreč na cestah veliko manj,« je dejal Štaba.

 Spomnil se je tudi začetkov same akcije in poudaril, da je bolečina, ki vzame srce in dušo, enaka po celem svetu.

»Ko sem se vozil na Ptuj, sem poklical hči. Pred 17 leti, ko je bila stara 12 let, jo je povozil pijani voznik. Bila je klinično mrtva, a prav danes praznuje svoj 28. rojstni dan. To je eden redkih privilegijev, da lahko otroka, ki je umrl v prometni nesreči, pokličeš in mu čestitaš za rojstni dan

Povedal sem ji, da odhajam na Ptuj, ker vas imam tako rad, ker ste tako čudoviti. Vprašal sem jo, kaj naj danes povem. Dejala mi je, povej jim to, kar si meni, da jih imaš rad,« je svojo osebno zgodbo z navzočimi delil Štaba.

Štaba je vsem prisotnim dejal, da jih ima rad in da naj se čuvajo in pazijo nase, da se njihova življenja ne bi končala na cesti. Mladim dijakom je položil na srce, naj razmišljajo pametno in se držijo življenja, ker ni samoumevno. 

Robert Štaba, pobudnik, ustanovitelj in predsednik Zavoda Varna pot.

Svojo bolečo izkušnjo, je z navzočimi delila tudi Barbara Slavček iz Zavoda Vozim. Leta 1999 je doživela prometno nesrečo in za las ušla smrti. 

»Štirje prijatelji smo se iz Celja peljali v Velenje na pico. Zaradi prevelike hitrosti smo zleteli s ceste. Ker nisem bila pripeta, sem odletela čez zadnjo stransko šipo in obležala v grabni. Nisem kazala znakov življenja, a so me prijatelji, ki sem jim zato nadvse hvaležna, oskrbeli do prihoda reševalcev,« je opisala Slavček. 

Pri tem je utrpela udarec v prsni koš, imela je zlomljeno prsnico, ključnico, rebra in hrbtenico ter raztrgana jetra in pljuča. Dejali so ji, da če ne bi bila športnica, bi ji srce počilo od udarca. 

Vsakič, ko sede za volan, pomisli na ljudi, ki bi jih lahko prizadela

Kot je poudarila Slavček, še vedno vozi avto in zelo veliko časa preživi na cesti. A vsakič, ko sede za volan, pomisli na vse ljudi, ki bi jih lahko s svojo nespametno vožnjo prizadela.

»Vsak človek izmed nas ima okrog sebe širok socialni krog ljudi - od znancev, prijateljev, sorodnikov pa do najbližjih, ki nas imajo radi in imamo mi radi njih. Ko se komu nekaj zgodi, to prizadene ves socialni krog. Držim se pravila - vsakokrat, ko se usedem za volan, mislim na točno te ljudi, ki bi jih lahko prizadela, če se mi kaj zgodi,« je poudarila Slavček.

Članica Zavoda Vozim, Barbara Slavček

Starejše novice