»Nič ne bo bolj pomagalo k okrevanju naše družbe po tej preizkušnji, kot to, da naš čas in denar porabimo doma,« opozarjajo na ministrstvu za gospodarstvo in tehnologijo.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se je odzvalo na »netočne informacije«, ki napeljujejo na to, da bodo namesto regresa uvedeni vrednostni boni za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih.

»Gre zgolj za eno izmed mnogih idej«

Prve ukrepe za pomoč turizmu je vlada že sprejela v prvem paketu ukrepov. Za namenom določitve smernic za drugi paket ukrepov, na področju zagotavljanja likvidnosti podjetij, pa je minister Zdravko Počivalšek 4. aprila 2020 sklical tudi delovno skupino s predstavniki gospodarstva, turizma in kmetijstva. 

Na posvetu so sodelovali tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec ter minister za javno upravo Boštjan Koritnik in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj

Po besedah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so predstavili različne ideje in predloge za pripravo kvalitetnih smernic, s katerim bomo reševali problem likvidnosti slovenskega gospodarstva za čim bolj učinkoviti izhod iz krize. 

»Eden izmed številnih je bil tudi predlog, da bi se namesto regresa uvedli vrednostni boni za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih. Poudarjamo, da gre zgolj za eno izmed mnogih idej deležnikov in iz tega vidika nikakor ne moremo govoriti o konkretnem ukrepu, ki bi ga sprejeli v okviru smernic drugega paket ukrepov. Tudi sicer bi bil takšen predlog težko izvedljiv,« opozarjajo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

Pojasnjujejo, da bodo vse predloge deležnikov natančno preučili v okviru ministrstev, nato pa še v okviru strokovne skupine, ki bo podala smernice za pripravo #PKP2, torej drugega protikorona paketa.

Dodajajo še, da je za okrevanje slovenske družbe po tej preizkušnji ključno podpiranje domačega gospodarstva, lokalnih delovnih mest, saj »nič ne bo bolj pomagalo k okrevanju naše družbe po tej preizkušnji, kot to, da naš čas in denar porabimo doma«.

»Razumem težke razmere v turizmu in težko mi je spremljati usode naših podjetij ter njihovih ljudi. Našemu gospodarstvu kot tudi turizmu bomo največ pomagali s tem, da jih vsi skupaj podpremo: kupujmo domače proizvode in storitve. In ko bo epidemija mimo, se spomnimo na to, da so počitnice najlepše doma, da je najvarnejša hrana domača in da so delovna mesta v lokalnem okolju najboljše jamstvo za naš skupni standard,« ob tem še dodaja minister Počivalšek.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice