Gospodarstvo je tokrat bolje pripravljeno, podjetniki so pazljivejši, pa tudi banske so si nabrale rezerve.

Kot je že v navadi gospodarstveniki v začetku leta pripravljajo napovedi za prihodnost in ocenjujejo podatke minulega leta. Slovenski gospodarstveniki so tako zmerno optimistični, svetovni pa omenjajo možnost dramatičnih posledic zaradi nekaterih geopolitičnih razmer.

Štrene meša politika

Analitiki svetovne banke so prvo napoved za svetovno gospodarsko rast za leto 2019 znižali za 0,1 odstotno točko zaradi trgovinskih sporov med ZDA in Kitajsko, poroča STA. Zaostritev trgovinske vojne med gospodarskima velesilama in že tako nižje letne napovedi gospodarske rasti bi lahko imele dramatične posledice na svet. Ravno v tem času pa se svetovne vlade in podjetja znova soočajo z naraščanjem dolgov in obrestnih mer. Napovedi gospodarske rasti sicer kažejo na njeno rast, a odstotki so manjši v primerjavi z letom prej.

Slovensko gospodarstvo se sooča z pomanjkanjem delovne sile, gospodarski minister je omenil celo vključitev upokojencev na trg dela.

Udeleženci okrogle mize Inštituta za strateške rešitve pa so izpostavili, da so banke v Sloveniji v precej boljši kondiciji kot pred 10 leti. Gospodarstveniki pa so tudi bolje pripravljeni na morebitne težje čase . Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je namreč izpostavil geopolitične razmere, ki predstavljajo zunanje tveganje slovenskemu gospodarstvu. A slednje naj bi se teh in notranjih rizikov zavedalo in so nanje bolje pripravljeni kot pred nastopom zadnje gospodarske krize. Izpostavili pa so še nepredvidljiv trg in konkurenco, zaradi katere podjetja ne poslujejo tako sproščeno kot nekoč.

Je optimizem slovenskih gospodarstvenikov upravičen?

Čeprav je bilo zapisano, da gre pri slovenskih gospodarstvenikih za zmerni optimizem pa zgornje napovedi zaradi geopolitičnih razmer, med katere ne spada le trgovinski spor med prej omenjenima državama, temveč tudi nejasne posledice Brexita pa vse bolj zaostrene politične razmere v Franciji. V vse naštete spore so vpletene največje in najvplivnejše države, od katerih so posledično odvisne, v svetovnem merilu, manj pomembne države. Upad gospodarske rasti namreč lahko sproži domino efekt, ki bi lahko pahnil Evropo in posledično cel svet v ponovno krizo. Strokovnjaki te možnosti ne izključujejo in opozarjajo na previdnost. 
 

Posledice izstopa Velike Britanije iz Evropske Unije predvidoma ne bomo občutili letos, kvečjemu proti koncu leta. 

V najslavnejši kraljevini na svetu se namreč pripravljajo na najpočasnejšo gospodarsko rast v letu 2019, kot napoveduje Evropska komisija. Tako se bodo pridružili Italiji, ki beleži najslabši gospodarski napredek na stari celini.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

miciika (nepreverjen)

TAKOJ BI ZAPOSLILA DEKLETA V GOST. VENDAR BI MI ODVZELI POKOJNINO.....

Starejše novice