Slika je simbolična.
Od petka na Madžarskem gorivo po omejenih cenah zgolj za domačine.

Od petka dalje bodo zgolj vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami lahko točili gorivo po regulirani ceni 480 forintov, kar znaša 1,24 evra na liter.

Pri polnjenju rezervoarja vozila s tujo registracijo bo treba plačati tržno ceno, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja kabineta madžarskega predsednika vlade Gergely Gulyas.

Ker so cene goriva na Madžarskem najnižje v Evropi, se je turizem z gorivom ob meji povečal, kar ogroža nemoteno oskrbo, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal Gulyas.

»Tuji kupci izkoriščajo dejstvo, da lahko Madžarska ohranja cene bencina pri 480 forintih, medtem ko se drugje v Evropi gibljejo od 700 do 900 forintov,« je dejal.

Omejitev na 480 forintov

Da bi preprečili »zlorabe«, bodo lahko na Madžarskem bencin po ceni 480 forintov na liter kupovali le avtomobili z madžarskim potrdilom o registraciji. Drugi bodo morali plačati tržno ceno, je povedal.

Cene goriva so na Madžarskem omejene od 15. novembra lani, in sicer na 480 forintov. Madžarska vlada se je za ukrep odločila, potem ko je letna stopnja inflacija v državi oktobra lani dosegla 6,5 odstotka, kar je največ po letu 2012.

Prodaja goriva na Madžarskem se je v prvem letošnjem četrtletju glede na enako lansko obdobje močno okrepila, kažejo podatki madžarskega naftnega združenja MASZ. Kot glavni razlog so navedli ravno bencinski turizem.

Prodaja bencina se je v prvih treh mesecih leta povečala za 29,5 odstotka na 383 milijonov litrov, dizla pa za 36,7 odstotka na 712 milijonov litrov.

Spomnimo ...

Kot smo že poročali, se za točenje goriva na Madžarskem odloča tudi veliko Slovencev. Ugotovili smo, da madžarske bencinske črpalke v precejšnji meri obiskujejo tudi Hrvati.

V začetku maja je za polnjenje 60-litrskega rezervoarja dizla v Sloveniji treba odšteti 111 evrov, na Madžarskem pa slabih 76 evrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice