Državni zbor je sprejel novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki prinaša kar nekaj sprememb.

Sprememba zakona o pravilih cestnega prometa prinaša nižje kazni za prehitro vožnjo, zvišuje kazni za uporabo mobilnega telefona med vožnjo in med drugim uvaja možnost zavijanja na desno pri rdeči luči na semaforju.

Če vas bodo tako možje v modrem zalotili med uporabo mobilnega telefona med vožnjo, bo kazen znašala 250 evrov in tri kazenske točke. Globa je prej znašala 120 evrov.

Za neupravičeno parkiranje na mestu označenem za invalide pa bo po novem globa 200 evrov. 

S skiroji po kolesarski stezi ali po cesti v naselju

Novela zakona prinaša tudi pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu. Gre za invalidske vozičke na motorni pogon ter električne skiroje in rolke. Vozniki navedenih vozil bodo morali voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti.

Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, pa bodo lahko vozili ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.

Obvezna bo tudi uporaba zaščitne kolesarske čelade za voznike do 18. leta starosti razen za voznike invalidskega vozička na motorni pogon. 

Filtriranje ne, zavijanje na desno pa ja?

Nad možnostjo zavijanja na desno pri rdeči luči na semaforju pa ni preveč navdušen predsednik neparlamentarne stranke Pirati Ben Ferreira. Pomurec je namreč leta 2019 neuspešno predlagal uzakonitev filtriranja, torej možnost, da se motoristi prebijejo na začetek kolone.

Po njegovih navedbah študije dokazujejo, da ima zavijanje na desno pri rdeči za posledico več zbitih pešcev in kolesarjev. 

Novela zakona sicer začne veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice