Od ponedeljka dalje se bo mogoče poročiti brez prič.

V veljavo namreč stopa Družinski zakonik, ki prinaša več novosti glede sklenitve zakonske zveze. Med drugim pri sklenitvi zveze ne bo več nujna navzočnost prič, možna bo tudi sklenitev predporočne pogodbe.

Po novem torej priči nista potrebni, če tega ne želita bodoča zakonca. 

“Živimo namreč v sodobnem času, ko ni več potrebe po pričah. Te so imele v preteklosti vlogo identifikacije oseb, ki sta sklepali zakonsko zvezo. Prav tako je bila njuna vloga ta, da sta lahko potrdili sklenitev zakonske zveze," je za STA pojasnila Suzana Kraljić s pravne fakultete v Mariboru in dodala, da danes identifikacijo zakoncev opravijo z dokumenti.

Pooblastilo za sklepanje zakonskih zvez zakonik podeljuje tudi županom kot osebam s posebnim ugledom v družbi, s čimer so pripravljavci besedila sledili pogostim željam med zakonci. 

Župani tako v času opravljanja svoje funkcije ne bodo več potrebovali posebnega pooblastila načelnika upravne enote, ampak bodo pooblaščeni že po samem zakonu.

Zakonik ureja tudi t. i. jubilejne poroke, torej ponovitev slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze, kar do zdaj ni bilo zakonsko urejeno. Po novem bo možno obletnico poroke obeležiti tudi na upravni enoti. Bo pa praznovanje kar drago, saj pravilnik določa, da je treba za to plačati 170 evrov, denar pa se "porabi za pokrivanje stroškov, ki jih ima upravna enota s ponovitvijo slovesnosti".

Zakonik pa bodočima zakoncema po novem omogoča tudi sklenitev predporočne pogodbe, s katero bosta lahko med drugim uredila medsebojna premoženjska razmerja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice