Aleš Cantarutti je spregovoril o pismu, ki ga je Magna Steyr naslovila na ministrstvo. V njem so predstavniki avtomobilskega giganta potrdili, da se bodo ob morebitni pritožbi prisiljeni selili na Madžarsko

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je spregovoril o pismu, ki ga je Magna naslovila na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kot je na novinarski konferenci dejal Cantarutti, je avtomobilski gigant v pismu potrdil, da se bodo selili na lokacijo v okolici mesta Zalaegerszeg na Madžarskem, ki je oddaljeno okoli 50 kilometrov od meje s Slovenijo, če bodo soočeni s pritožbami na izdano okoljevarstveno soglasje Agencije Republike Slovenije za okolje.

»Ob tem znova poudarjajo, da so se v vsakem trenutku pripravljeni z vsakomur sestati, dodatno pojasniti vse parametre, ki so morda še vprašljivi za posamezne nevladne organizacije, in še enkrat zelo jasno izpostavljajo, da tovarna, ki je predvidena v Sloveniji, presega zakonsko določene okoljske standarde,« je v Ljubljani še povedal Cantarutti.

V bran Magni tudi mariborski študenti in univerza 

Sicer pa se je poleg Študentske organizacije Univerze v Mariboru danes oglasila tudi sama mariborska univerza in izpostavila, da podpira prizadevanja za tovarno Magne Steyr na Štajerskem. V tem vidi priložnost za nova delovna mesta, nova partnerstva in širše razvojne učinke za mesto Maribor in celotno regijo. Prihod uglednega svetovnega koncerna, kot je Magna, v neko okolje, pomeni po njihovih besedah ustvarjanje novih vezi in s tem priložnosti za industrijo, storitvene dejavnosti, pa tudi za znanstvene in raziskovalne institucije.
 
»Na Univerzi v Mariboru vidimo v prihodu Magne priložnost, da s svojimi tehniškimi študiji in inovacijskim nabojem profesorjev in študentov, Maribor v prihodnje ne postane le ena od proizvodnih lokacij, pač pa tudi razvojni center. Za ta cilj smo si pripravljeni prizadevati z vsem svojim inovacijskim potencialom«, poudarja rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar in ob tem dodaja: 

»Zavezani smo znanosti, ki temelji na preverljivosti podatkov in empiričnemu izkustvu. Na tem temelju oblikujemo pogled na svet. Z znanstveno avtoriteto smo pripravljeni sodelovati v vseh prizadevanjih, da okrepimo zaupanje vseh deležnikov v to investicijo, s svojimi aktivnostmi pa smo pripravljeni sodelovati tudi pri neodvisnem okoljskem monitoringu. Zato h konstruktivnemu sodelovanju pozivamo vse deležnike, da tvorno poskrbimo za to, da ta investicija postane nova razvojna priložnost za mesto, regijo in univerzo.«

»Maribor veliko bolj potrebuje Magno, kot Magna potrebuje Maribor«

Na napovedi Magnes se je odzval tudi mariborski župan Andrej Fištravec. »Apeliram na okoljevarstvenike, da svoje poslanstvo na tem primeru izpeljejo na način, da ne ogrozijo razvoja naše regije. Ta apel naslavljam na njih kot župan Mestne občine Maribor in kot predsednik Razvojnega sveta regije Podravje. Še posebej pa apeliram na vse tiste, ki želijo podati pritožbe na okoljevarstveno soglasje, ki ga je izdala Agencija RS za okolje, da se zavedajo, kakšne posledice lahko ima njihova pritožba sama po sebi, ne glede na vsebino. Jasno je namreč, da Maribor veliko bolj potrebuje Magno, kot Magna potrebuje Maribor,« je zapisal.

Spomnimo ...

Magnina časovnica za izgradnjo tovarne na Štajerskem in pravočasen začetek del predvideva izdajo gradbenega dovoljenja septembra, a to lahko ogrozijo morebitne pritožbe okoljevarstvenih organizacij na izdajo okoljevarstvenega soglasja. Spomnimo, da je Andrej Gnezda iz slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera za Mariborinfo že pred dnevi komentiral: 

»To kar smo doslej uspeli preučiti se nam zdi, da niso uspeli odgovoriti na naše glavne pomisleke in opozorila, ki smo jih mi izrazili. Zelo verjetna je pritožba iz naše strani na izdano okoljevarstveno soglasje Magni.«

Foto: Bobo.si

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice