Fotografija je simbolična.
Pred dnevi je odjeknila vest, da naj bi v Magni Steyr v avstrijskem Gradcu zaradi poslabšanja razmer v avtomobilski industriji odpustili okoli 700 delavcev. Včeraj so šest redno zaposlenih delavcev odpustili tudi v lakirnici Magne Steyr v Hočah.

Eden od odpuščenih delavcev, svojega imena in priimka ni želel razkriti, je povedal: »Govora o odpuščanju je bilo že kak teden prej, ni se pa vedelo, koga bodo odpustili. Vsa hala delavcev je bila na trnih, kdo bo moral oditi. Med delovnim časom so nam nadrejeni naročili, da se moramo oglasiti v kadrovski službi. Tam so nas čakale odpovedi, da jih podpišemo. Odpovedni rok znaša 15 dni. Odpravnin ne bo, čeprav smo bili zaposleni za nedoločen čas. Ker še ni minilo eno leto, do odpravnin nismo upravičeni. Varnostniki so nas pospremili nazaj v halo, kjer smo se na hitro poslovili od sodelavcev.«

Grenko je dodal: »Eno leto sem bil v Gradcu, pol leta sem delal le v nočni izmeni. Prišel sem v Slovenijo, obljubljeno mi je bilo marsikaj, potem pa me je čakalo tole.« Naslednja dva tedna, torej do konca izteka odpovednega roka, bodo delavci na izrednem dopustu. »Vse skupaj se mi zdi podobno mešetarjenju,« je sklenil odpuščeni delavec. Nekateri od odpuščenih delavcev so se že odločili, da bodo pravico iskali na sodišču.

Pojasnila Magne, zakaj je do odpuščanj prišlo, še čakamo. Neuradno smo izvedeli, da naj bi zaradi krize avtomobilske industrije krčili proizvodnjo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice