Uradno kandidaturo za župana Mestne občine Ptuj je v minulih dneh vložil tudi Gorazd Orešek.

45-letni inženir robotike in avtomatike, ki je v tem mandatu deloval kot podžupan Ptuja, pravi, da se njihovemu gibanju ZA Ptuj vsak dan pridružujejo novi ljudje, ki jih združuje prepričanje, da lahko Ptuj z zastavljeno vizijo in projekti spremenijo v mesto, ki bo sposobno uresničiti številne priložnosti.

»Za to je najprej potrebna pozitivna miselnost. Na Ptuju smo bili predolgo žrtve negativizma in razdvajanja. Če hočemo, da nam kot mestu uspe, se moramo povezati s pozitivnim pristopom in dobro voljo. Takšen bo Ptuj privlačen za nove naložbe, nove obiskovalce in nove priložnosti,« je prepričan Orešek. 

Čas za zavezništva

Pravi, da so v sedanjem mandatu pripravili in zagnali obsežen investicijski cikel za prenovo in modernizacijo Ptuja, za pripravljene projekte pa pridobili več kot 20 milijonov evrov evropskega denarja, ki čakajo na realizacijo. 

»Za dobre rešitve, ki mesto spreminjajo na trajnosten način, z uvajanjem sodobne mobilnosti in za prenovo urbanega prostora, bo mogoče v novi finančni perspektivi pridobiti dodatne vire,« je optimističen Orešek, ki pa za ta izziv vidi potrebo po močnejšem povezovanju regionalnih središč v severovzhodni Sloveniji. Zato si ne želi povratka politike, ki je razmerja Ptuja z Mariborom in drugimi mesti v širši regiji gradila na konfliktih: »Nasprotno: mi potrebujemo pametna zavezništva tako v Spodnjem Podravju kot v širši regiji. Ptuj za svoj razvoj potrebuje Maribor, pa tudi Slovensko Bistrico, Mursko Soboto, Lendavo, ker bo v novi finančni perspektivi razvojni fokus celotne države v vzhodni kohezijski regiji, pa tudi na projektih širšega regionalnega značaja. Zato potrebujemo partnerje, ki bodo razumeli, da se lahko regija pospešeno razvija skupaj.«

Obnova in odpiranje mesta ključ do prebujanja?

Orešek meni, da sta obnova in odpiranje mesta ključna koraka k prebujanju mesta in ustvarjanju privlačne ponudbe za občane in za turiste. Kot odpiranje mesta zato razume tudi povezovanje v regiji, da bo Podravje in širšo severovzhodno Slovenijo v prihodnje odlikovalo pametno partnerstvo in ne konflikti.

Turizem, kakovostno bivanje in trajnostni razvoj

Orešek, ki je skoraj 20 let deloval v raziskavah in razvoju, želi Ptuj spremeniti v mesto, ki bo uresničilo priložnosti na področju turizma, kakovostnega bivanja vseh generacij in trajnostnega razvoja. 

Kot podžupan si je med drugim prizadeval, da je tudi v strokovnih krogih in v Ljubljani prevladalo spoznanje, da je za prometne zagate edina rešitev južna obvoznica s tretjim ptujskim mostom na južni strani Ptujskega jezera, ponosen pa je, kot pravi, tudi na podjetništvu naklonjeno kulturo, ki jo je razvil Ptuj s spodbudami za investitorje.

»Čas je, da na Ptuju, pa tudi v drugih mestih širše regije, o izzivih naših mest ne razmišljamo le do občinske meje. Če se hočemo razvijati kot regionalno središče, moramo začeti razmišljati širše,« je prepričan Orešek, ki upa, da bo del razprave v volilni kampanji tudi povezovanje v severovzhodni Sloveniji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice