Fotografija je simbolična.
Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je napovedal, da se bo gradnja hitre ceste od Ormoža do Gorišnice pričela maja 2018.

Že nekaj časa se govori o hitri cesti pri Ormožu, saj tamkajšnim prebivalcem greni življenje počasna vožnja po glavni cesti Ptuj – Ormož, na kateri večkrat naletijo na radarske kontrole, od Ormoža do Ptuja je težko pripeljati prej kot v 20 minutah. Prebivalci so ogorčeni nad odnosom države, ki jim cesto obljublja že od leta 2004. Gradnja se je pričela že dvakrat, ampak se ni nikoli končala. 

Bodo končno dočakali hitro cesto?

Jure Leban, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leban, je danes obiskal ormoškega župana Alozja Soka. Ob današnjem obisku je napovedal, da se bo gradnja hitre ceste od Ormoža do Gorišnici pričela maja prihodnje leto. Leban je poudaril, da si za izvedbo projekta pospešeno prizadevajo, med drugim so že zaključili razpis za prestavitel 110-kilovoltnega daljovoda, poroča STA.

Naložba v višini treh milijonov

Po zagotovilih Lebna bodo dela v zvezi z daljnovodom začeli takoj, ko bo to dopuščalo vreme, je pa poudaril, da bodo maja 2018 pričeli z gradbenimi deli na viaduktu Sejanca. Gre za naložbo v višini treh milijonov evrov, Dars pa ima pripravljeno časovnico, v skladu s katero bi naj že ta mesec sprejeli potrebno dokumentacijo za izvedbo javnega naročila. Ko bodo izbrali najboljšega ponudnika, pa bi predvidoma okoli 15. maja nadaljevali z gradbenimi deli na cesti, na kateri so bila prva dela opravljena že pred leti, a so bila ustavljena zaradi propada dveh izvajalcev.

V ormoški občini so letos očistili določene dele trase in ocenili, da so že obstoječi betonski elementi še v zelo dobrem stanju ter jih ne bo potrebno sanirati oziroma na novo graditi.

Ormoški župan tokrat zadovoljen?

Aljoz Sok, župan Ormoža je povedal, da so danes prejeli zagotovilo s strani državnega sekretarja, da bo osebno bdel nad tem projektom ter da je projekt hitre ceste eden izmed prioritet ministrstva v naslednjem obdobju. Sok zato verjame, da se bo gradnja hitre ceste končno premaknila z mrtve točke, še poroča STA.

»Z doslej opravljenim seveda ne morem biti zadovoljen, po lanskem obisku ministra Petra Gašperšiča, ki nam je obljubil začetek gradnje v letu 2018, pa smo danes dobili še eno potrdilo, zato verjamemo, da bo temu tako,« je pojasnil ormoški župan.

Načrtujejo dvopasovnico?

Na Ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili, da na trasi načrtujejo dvopasovnico v kategoriji glavnih cest. Ocenili so, da bo za projekt izgradnje celotne trase potrebnih približno 78 milijonov evrov, od tega bo za prvi odsek Ormož – Gorišnica potrebnih 37 milijonov, do Markovcev 17,5 milijona ter za dokončanje ceste do Ptuja pa še 23,7 milijona evrov. 

Še vedno pa poteka umeščanje trase proti Ptuju, kjer se lokalno okolje zavzema za varianto po južni strani Ptujskega jezera, a nastane težava, ker bi s tem posegali v območje Nature. Država zato ponuja tudi severno variatno, kjer pa je težava poseljenosti in bi bili stroški gradnje dosti višji, še poroča STA.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice