Za Perutnino Ptuj je bilo leto 2016 uspešno, saj so ustvarili skoraj 11 milijonov evrov dobička.

Perutnina Ptuj je minulo poslovno leto sklenila dobičkonosno, ustvarila je skoraj 245,5 milijonov evrov prodaje, leto 2016 pa zaključila z 10,9 milijona evrov čistega dobička. Skoraj 90 odstotkov izdelkov so prodali pod lastnimi blagovnimi znamkami, pri čemer osem odstotkov celotne prodaje predstavlja njihova najbolj znana znamka Poli.

Vodilni ponudnik na Balkanu

Perutnini Ptuj, ki zaposluje 3687 ljudi, je uspelo ohraniti in okrepiti položaj vodilnega ponudnika perutninskih živil na trgih Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Ob tem so se v koncernu, ki povezuje 18 podjetij v sedmih državah, uspeli prilagajati spremembam na različnih trgih.

Prihranki tudi na račun surovin in embalaže

Boljši rezultat v največji meri pripisujejo prihrankom, ki so jih dosegli pri stroških surovin, embalaže in nekaterih drugih materialov, pri procesnih stroških ter s strukturnimi spremembami v prodajnem programu. Nižje prihodke v skupini pripisujejo devet centov nižji povprečni prodajni ceni osnovnega programa, kar je posledica razmer na evropskem trgu perutninskega mesa, medtem ko je bila prodaja količinsko za dobre štiri odstotke višja kot leto prej.

Dolgoročne finančne obveznosti so konec lanskega leta znašale dobrih 58, kratkoročne pa nekaj več kot 15 milijonov evrov, kar je po zaslugi dogovora z bankami in dokapitalizacije ob vstopu novega lastnika precej manj kot še leta 2014.

65 % izdelkov izvozijo na jug

Sicer pa Perutnina Ptuj ohranja delež izvoza, ki znaša okoli 65 odstotkov, največ na domicilne trge Srbije, Bosne in Hercegovine in Hrvaške, medtem ko četrtino izvoza predstavlja prodaja v vse ostale države. V primerjavi z letom prej so izvoz povišali za dober odstotek, zlasti po zaslugi za četrtino višje prodaje na švicarskem trgu.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Damjan (nepreverjen)

Resno al se zajebavamo...delavce bi pa iz BIH uvažali...samo baje smrdi...za 650 Eur...

Starejše novice